2020. november 27., Virgil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az eldobható pohár nem is olyan új találmány, mint gondolnánk

Különleges párosítással várja látogatóit a British Museum: két olyan poharat állítottak ki egymás mellett, amelyek keletkezése között ugyan 3500 év telt el, mégis több bennük a közös, mint azt elsőre gondolnánk.

Egy 1990-es években gyártott papírpoharat és egy 3500 éves, krétai agyagcsészét állított ki egymás mellett a British Museum – írja a ScienceAlert nyomán a National Geographic.

Mi bennük a közös?

Julia Farley, az intézmény munkatársa szerint az ókoriak hozzánk hasonlóan nem szerettek mosogatni. A minószi civilizáció éppen ezért rengeteg olyan csészét hozott létre, amelyeket kifejezetten egyszeri használatra szántak.

Napjainkban évente mintegy 300 milliárd eldobható papírpoharat gyártanak, és bár az ókorban ez az arány jóval kisebb volt, így is törekedtek a kényelemre. 

A szakértők a csésze kidolgozatlansága miatt vélik úgy, hogy egyszeri használatra készült, ezenkívül a paloták közelében rengeteg ilyen tárgyra bukkantak a szemét között. A kutatók feltételezik, hogy hasonló edényeket a gazdagabbak használhattak, hiszen a tömeges gyártás nagy anyagi terhet jelenthetett, ráadásul a tárgy hamar értékét is vesztette.

Fotó: ScienceAlert
Neked ajánljuk
Az egyszer használatos műanyag kivezetése nem csak a környezetnek, a vállalatoknak is fontos lehetőséget jelent Visszatér az üvegvisszaváltás Tengeri szivacsok segíthetnek a műanyagszennyezés felmérésében A Porsche okkal bízhat a Taycan sikerében Ukrajnában is nagy sikerük van a napelemeknek
Tovább a forrásra: ng.hu
Vissza
Hírfolyam