2020. november 27., Virgil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ausztria mobilalkalmazással küzd a csikkek ellen

A „Tisztítsd meg Bécset” kampány keretében most a „Litterati” mobiltelefonos applikáció segítségével próbálják meg felszámolni a bécsi csikkhegyeket.

A Bécsi Köztisztaságiak statisztikája alapján Bécsben évente 300 millió cigicsikket dobnak el a dohányosok a rendelkezésre álló 22 000 hamutartó ellenére. Ez azért is különösen káros, mert a csikkben található szűrő mikroműanyagból készül, ami nagyon ártalmas a környezetre – írja az alon.hu.

A Litterati nevű alkalmazás már négy éve fut, világszerte több mint 150 000 felhasználója van. Segítségével eddig 4,5 millió darab szemetet gyűjtöttek össze.

Az alkalmazással nemcsak a helytelenül elhelyezett hulladékot, hanem annak összeszedését és helyes elhelyezését is dokumentálni lehet. A jó tettet – hashtagekkel ellátva – aztán online meg lehet osztani az egész világgal, hogy másokat is motiváljanak.

Fotó: pixabay.com

Bécsben eddig 15 839 darab szemetet gyűjtöttek össze. A cél 25 000 darab összegyűjtött és megfelelően kezelt hulladék. A cigarettacsikkek mellett ez természetesen bármi lehet, hiszen a kampány mottója is az: mindegy, hogy műanyag palack, egy régi újság, vagy „csak” egy cigarettacsikk – minden hulladék számít.

A „Tisztítsd meg Bécset” kampány egy saját honlapot is létrehozott, amelyen napra pontosan nyomon lehet követni a résztvevőket és a begyűjtött szemétmennyiséget.

Neked ajánljuk
Visszatér az üvegvisszaváltás Nem csak pazarlás miatt problémás, ha a szemétben végzi az e-hulladék Akiket kiakasztott a feldolgozhatatlan textilhulladék A Porsche okkal bízhat a Taycan sikerében Ukrajnában is nagy sikerük van a napelemeknek
Tovább a forrásra: alon.hu
Vissza
Hírfolyam