2020. december 2., Melinda, Vivien
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Leszámolnak a szeméthegyekkel

Magyarországnak gyakorlatilag nincs olyan szeglete, ahol ne lenne az árkokban, erdőszéleken hulladék. Ezt pedig nem tolerálnánk tovább – mondta el Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Magyar Nemzetben megjelent interjújában.

„A magyar társadalom a kormánynak ezen a téren egyértelműen feladatot szab, ezért mi is feladatot szabunk mindenkinek, aki érintett: az önkormányzatoknak a saját területükön meg kell szüntetniük a hulladéklerakást, akár úgy is, hogy az ehhez szükséges forrás biztosításához megemelik a helyi adót” – jelentette ki a tárcavezető, rámutatva: büntetni kell tetten éréskor, de a bírságolás csak az egyik pillére a motivációnak.

A másik összetevő a gyerekkori nevelés, pozitív motivációként pedig a betétdíjak bevezetése.

„Én hajlanék erre minden csomagolóanyag kapcsán, és ez megkönnyítené a 2025-ös visszagyűjtési kötelezettség teljesítését is” – mondta Palkovics László.

Egyebek mellett szólt arról is, hogy nincs szükség új, nagy méretű hulladékhasznosító mű megépítésére, hiszen a jelenlegi országos égetőkapacitás és a prognosztizált keletkező hulladék mennyisége nagyjából megegyezik.

Szemetes november egy győri buszfordulóban Fotó: hulladekvadasz.hu
Neked ajánljuk
Visszatér az üvegvisszaváltás Mikroműanyagot találtak a Déli-sark édesvizeiben Elektromos hulladék művészi elrendezésben Az EU üvegházhatásúgáz-kibocsátása az elmúlt három évtizedben mért legalacsonyabb szintre csökkent 2019-ben A Hyundai leállítja a benzines és dízeles modelljei forgalmazását Norvégiában
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam