2021. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tudatos búcsú a tűlevelűtől

Becslések szerint minden évben mintegy 500-600 ezer fenyőfa kerül ki Budapest utcáira, ezt a mennyiséget kell kezelni, illetve hasznosításukat megoldani.

Általában január 6-át követően kezdődik az igazi kihelyezési dömping, amely hozzávetőleg egy-másfél hónapig tart. A kijelölt gyűjtőpontokról ilyenkor úgynevezett fenyőfajáratok szállítják el a karácsonyfákat. A lakóingatlanoktól a normál hulladékszállító célgépek gyűjtik össze a fákat – írja az FKF Zrt. közleménye alapján a Napi.hu.

A fákat először aprítják, majd ezt követően a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű kazánjaiba kerülnek.

A fenyő a magas gyantatartalom miatt kitűnő tüzelőanyag, amelynek elégetése több tízezer budapesti háztartás számára biztosít fűtési gőzt és villamos áramot.

A lakosság a fákat kiteheti az utcára is, de figyelni kell, hogy ne akadályozzák a gyalogosokat, az úttesten a parkolást, illetve a gépkocsik forgalmát se. Emellett el is lehet vinni azokat a több mint 250 kijelölt gyűjtőhelyre is.

A debreceni fenyőfákból komposzt lesz: az AKSD Városgazdálkodási Kft. telephelyére évente több mint húsz tonna fenyőfa kerül
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Neked ajánljuk
A nyugdíjba vonuló fúrótornyok nem végzik a szemétben Növekszik a mikroműanyagok mennyisége a Tiszában Még várja a csatlakozókat az Európai Hulladékcsökkentési Hét Vetlényi Alma új kollekciója ha lehet, még zöldebb Katie Patrick: Hogyan mentsük meg a világot
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam