2020. január 27., Angelika
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az almacsutkát és a banánhéjat se dobjuk el!

Talán azt gondoljuk, lebomlik, de valójában sokkal többet ártunk vele a környezetnek, mint hinnénk.

Az évtizedek, évszázadok alatt lebomló műanyagszeméttel kapcsolatban magától értetődik, hogy távol tartjuk a természettől. Csakhogy a szerves anyag is lassabban semmisül meg, mint gondolnánk, ráadásul amíg ez bekövetkezik, egy sor más problémát okozhat a helyi ökoszisztémában – írja a Treehugger nyomán az Nrgreport.

A lebomlás idejét eleve befolyásolja, hogy milyen környezetbe kerül a gyümölcs vagy zöldség maradéka – a talaj és az állatvilág összetételétől függően akár évekig is tarthat, míg teljesen megsemmisül.

Pedig ha az állatok rendszeresen találnak valahol ehető hulladékot (például autóutak mellett), odaszokhatnak, az emberek és a járművek jelenléte pedig veszélybe sodorhatja őket. 

Ráadásul az eldobott zöldség- és gyümölcsdarabok akár invazív, oda nem illő fajokat is hozhatnak a környezetbe: legyen szó olyan állatfajokról, amelyek egyébként nem tévednek arrafelé, vagy a magvakból kinövő fákról, bokrokról, amelyek nem őshonosak a területen. Ez akár az egész helyi állat- és növényvilág átalakításához is vezethet.

Jobb helye van a kukában Fotó: David Goehring/flickr.com

Tehát ne csak a papír- vagy műanyagszemétre figyeljünk oda: minden hulladékot vigyünk magunkkal, és csak erre kijelölt helyre dobjuk, még akkor is, ha azt hisszük, hogy lebomlik.

Neked ajánljuk
Szemétben fuldokolnak az egri szőlők Biztatóan halad az óceántakarítás Egységes töltővel az elektronikai hulladék ellen A karbonsemleges működés már kevés Mókás szemétevő malommal tisztul a baltimore-i kikötő
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam