2021. január 16., Gusztáv
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az almacsutkát és a banánhéjat se dobjuk el!

Talán azt gondoljuk, lebomlik, de valójában sokkal többet ártunk vele a környezetnek, mint hinnénk.

Az évtizedek, évszázadok alatt lebomló műanyagszeméttel kapcsolatban magától értetődik, hogy távol tartjuk a természettől. Csakhogy a szerves anyag is lassabban semmisül meg, mint gondolnánk, ráadásul amíg ez bekövetkezik, egy sor más problémát okozhat a helyi ökoszisztémában – írja a Treehugger nyomán az Nrgreport.

A lebomlás idejét eleve befolyásolja, hogy milyen környezetbe kerül a gyümölcs vagy zöldség maradéka – a talaj és az állatvilág összetételétől függően akár évekig is tarthat, míg teljesen megsemmisül.

Pedig ha az állatok rendszeresen találnak valahol ehető hulladékot (például autóutak mellett), odaszokhatnak, az emberek és a járművek jelenléte pedig veszélybe sodorhatja őket. 

Ráadásul az eldobott zöldség- és gyümölcsdarabok akár invazív, oda nem illő fajokat is hozhatnak a környezetbe: legyen szó olyan állatfajokról, amelyek egyébként nem tévednek arrafelé, vagy a magvakból kinövő fákról, bokrokról, amelyek nem őshonosak a területen. Ez akár az egész helyi állat- és növényvilág átalakításához is vezethet.

Jobb helye van a kukában Fotó: David Goehring/flickr.com

Tehát ne csak a papír- vagy műanyagszemétre figyeljünk oda: minden hulladékot vigyünk magunkkal, és csak erre kijelölt helyre dobjuk, még akkor is, ha azt hisszük, hogy lebomlik.

Neked ajánljuk
Vége a műanyaghulladék felelőtlen exportjának Három éve szállt szembe Kenya a plasztikszatyrokkal. Mik a tanulságok? Néhány üzletében bevezeti a használt étolaj visszavételét az ALDI A klímaváltozás témája 2020-ban is sokat hozott azoknak, akik hittek benne Fokhagyma: vírusölő, immunerősítő, méregtelenítő
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam