2021. március 1., Albin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az újrahasznosítás előnyei

Ha a hasznosítás arányát világszerte sikerülne az összes feldolgozható hulladék 65%-ára emelni, azzal a háztartások szelektív hulladékgyűjtő tevékenységének köszönhetően 2050-re 2,8 gigatonna szén-dioxid-kibocsátást kerülhetnénk el.

Az elmúlt évszázadban a hulladéktermelés megtízszereződött, a szakértők szerint 2025-re újra megduplázódik – az emelkedő béreknek köszönhetően megnövekedett fogyasztás melléktermékeként. Ennek a szemétnek a fele a háztartások szintjén keletkezik – írja Paul Hawken Visszafordítható című könyvének megállapításait idézve a hvg.hu.

A háztartási hulladék újrahasznosításának az üvegházgázok kibocsátása szempontjából van jelentősége:

az anyagában való újrahasznosítás során általában energia megtakarítása mellett állítható elő új termék, továbbá csökken a nyersanyag-kitermelés, a szennyezőanyag-kibocsátás, és új munkahelyek is létesülnek.

Az újrahasznosított anyagok kétféle funkciót is elláthatnak, egyrészt alapanyagként, másrészt „költségelnyelőként” is működhetnek. Az alapanyag értéke miatt gyűjtik a szemetet és jönnek létre például az újrahasznosítással foglalkozó startupok. Ugyanakkor az újrahasznosítás azokat a gazdasági, társadalmi és ökológiai költségeket is felszívja, amelyek a hulladéklerakókba és -égetőkbe való szállítás során keletkeznének – írja Paul Hawken.

Fotó: pexels.com

Bármelyik funkciót nézzük, az újrahasznosítás értéket teremt, költséget csökkent és – különösen a fémé és papíré – jövedelmet biztosít. A jól működő hulladékfeldolgozási rendszerek kialakítására ugyanakkor nincs biztos recept. A szemléletformálás szükséges, de önmagában sosem elegendő. A leghatékonyabb rendszerek egyszerre gondoskodnak az egyszerű begyűjtésről és a szelektív gyűjtésre ösztönző programokról.

Neked ajánljuk
A mangroveerdőket is veszélyezteti a vizeket szennyező műanyag Újabb fejezetéhez érkezett folyóvizeink hulladékhelyzetének feltérképezése Államtitkár: a kormány célja áttérni a zöldgazdaságra Kitinből és ízelt lábakból épít rovarszobrokat a magyar képzőművész Magyarország legjelentősebb természeti kincse az édesvízkészlet mellett a termőföld
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam