2020. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Moszkva is nekigyürkőzik az újrahasznosításnak

A 12 milliós orosz fővárosban hatalmas mennyiségű hulladék keletkezik naponta, ennek mértékét az újrahasznosítás révén tervezik csökkenteni.

Az orosz hatóságok remélik, hogy a kommunális hulladék 50 százalékát fel lehet majd dolgozni, ha sikerül hatékonyan megszervezni a szelektív gyűjtést. Jelenleg a moszkvai szemét 88 százaléka lerakókba kerül – írja az Euronews.

A szakemberek szerint a siker kulcsa a lakossággal történő kommunikáció lesz.

Az embereket meg kell tanítani, hogy mit és milyen tárolóban kell külön elhelyezni, ahogy ez történt azokban az országokban is, ahol hagyománya van a szelektív hulladékgazdálkodásnak.

Fotó: Stolbovsky/Wikimedia Commons

A Greenpeace adatai szerint Oroszországban évente 60 millió tonnányi kommunális hulladék keletkezik, aminek 7-8 százalékát hasznosítják újra. Emlékezetes a 2017-es hulladékkrízis, amikor hangos tiltakozásokat szerveztek környezetvédők a természetkárosító szemételhelyezés miatt. Oroszország harminc régiójában mutattak példát illegális hulladéklerakókra.

Egy év elteltével Vlagyimir Putyin elnök bejelentette, hogy a nemzeti ökológiai projekttel összhangban a lakossági szilárd hulladék 36 százalékának újrahasznosítása a cél, amit 2024-ig kell elérni.

Oroszország a párizsi klímaegyezmény ratifikálásával vállalta, hogy megteremti a hulladék-újrahasznosítás alapjait. Az orosz vezetés célja, hogy ezt az egész országban meg is valósítsa, de egyelőre a régióknak csak egy részében adottak a szükséges feltételek.

Neked ajánljuk
Retteghet a tiszai szemét – idén is támadnak a PET-kalózok A Carlsberg és a Coca-Cola is papírcsomagolás felé kacsingat Adjunk esélyt az anyagoknak A természet alkotásainak törékeny szépsége is lehet kézzelfogható Díj a járvány idején helytálló nők elismerésére
Tovább a forrásra: euronews.com
Vissza
Hírfolyam