2020. december 3., Ferenc, Olívia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Még mindig rengeteg hulladékot termelünk az ünnepek alatt

A magyarok karácsonyi szokásairól készült felmérés szerint minden 5. megkérdezett kapott feleslegesnek tartott ajándékot, és ugyanennyien dobtak ki ételt az ünnepek alatt. A válaszadók 60%-a vásárolt csomagolópapírt.

A Sansin kutatása 2019. december 27-től 2020. január 2-ig zajlott, online (CAWI) módszerrel, a mintanagyság 1078 fő volt. Azok közül, akik nem örültek a fa alatt talált meglepetésnek, közel felük továbbajándékozza a hasznosíthatatlan ajándékot, a többiek jótékonysági licitre ajánlják fel, eladják vagy elteszik a fiók mélyére – írja a Greenfo.

„A karácsonyi pazarlás még mindig súlyos társadalmi probléma. A válaszadók 22 százaléka nyilatkozott úgy, hogy dobott ki az ünnepek alatt olyan élelmiszert vagy ételmaradékot, amelynek lejárt a szavatossága vagy csökkent az élvezeti értéke. Túlnyomó többségük 1 kilogramm alatti mennyiséget dobott ki”

– tájékoztatott Csegény Zsófia, a Sansin Globe Zrt. ügyvezető igazgatója.

A környezettudatos kampányok ellenére még mindig sokan használnak külön, az ajándékok csomagolására vásárolt papírt. A kitöltők 63 százaléka nyilatkozott úgy, hogy vett csomagolópapírt, de kétharmaduk 5 méternél kevesebbet. 10 méternél több anyagot csupán 3 százalék használt el.

Fotó: MTI/Sóki Tamás
Neked ajánljuk
Visszatér az üvegvisszaváltás Hogyan csökkenthető az élelmiszerekhez kapcsolódó hulladék? Akiket kiakasztott a feldolgozhatatlan textilhulladék A Mikulás is a helyben előállított élelmiszerek híve (videóval) A Vöröskereszt is közreműködik a koronavírus-szűrésekben
Tovább a forrásra: greenfo.hu
Vissza
Hírfolyam