2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A földanya nem kér a műanyagból

Három évvel ezelőtt a maják szent tava, a Guatemalában található Atitlán-tó és környezete fuldoklott a műanyaghulladékban. Az áldatlan állapotok fenyegetést jelentettek a tó élővilágára és a partján élő emberekre is, hiszen megélhetésüknek több szempontból is a tó a forrása: onnan származik az ételük, illetve a turizmusnak köszönhetően a bevételük is.

A tó mentén több település található, közülük elsőként San Pedro La Laguna vezetése lépett. A polgármester 2016-ban kihirdette, hogy a településre nem hozhatnak be új műanyagot, és betiltotta a műanyag szatyrok, szívószálak és habosított műanyag ételtárolók használatát is – derül ki Hiver't-Klokner Zsuzsanna írásából.

A 90 százalékban őslakos származású helyiek önkéntes munkával minden egyes nap 300-400 kiló műanyaghulladékot szedtek össze a parton és a tóból.

Visszaléptek a múlt csomagolóanyagaihoz, hogy legyen jövőjük

A polgármester és csapata házról házra járt, és a lakosok meglévő műanyag szatyrait többször használható táskákra cserélte teljesen ingyen. Végül mindenkit sikerült megnyerni az ügynek. A Naturaleza Gurú spanyol nyelvű ökoblognak az egyik helyi így beszélt erről:

„Nagyon nehéz volt lemondani a műanyagról, mert annyira megszoktuk. Azóta viszont újra banánlevélbe vagy papírba csomagoljuk az élelmiszert a boltban, a tortillát konyharuhába tesszük, és a fonott kosárban visszük haza a megvásárolt homikat.” 

Az elmúlt három évben San Pedro lakosai megtanultak egyszer használatos műanyagok nélkül élni. Persze, a tartós műanyag továbbra is jelen van az életükben,
az átlagos műanyaghasználatuk azonban 90 százalékkal csökkent.

A földanyát tisztelő maják szent tava, az Atitlán-tó, a háttérben San Pedro házaival Fotó: Seann McAuliffe/flickr.com

A műanyagmentességnek köszönhetően föllendült a turizmus: 40 százalékos emelkedést tapasztaltak alig két éven belül. San Pedro további zöld fejlesztéseket tervez, például szennyvíztisztító telepet, LED-közvilágítást, illetve hogy fejlesszék a hulladékok újrahasznosítását a használati tárgyak és bútorok előállítása során.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Szemétbe öltöztek a kongói művészek, hogy megtörjék a túlfogyasztás átkát Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: 365.reblog.hu
Vissza
Hírfolyam