2020. szeptember 28., Vencel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Búcsút mondhatunk a műanyag csomagolásoknak?

Virginijus Sinkevicius, a környezetért és óceánokért felelős európai bizottsági megbízott a Die Weltnek adott interjúban beszélt arról, hogy a bizottság fontolgatja a műanyag csomagolások betiltását az EU-ban, a gyártók számára pedig új csomagolási előírásokat határoznának meg.

Sinkevicius arra is kitért, hogy ki szeretnék terjeszteni az EU-ban az egyszer használatos műanyagok esetében már alkalmazott szabályokat, ennek lehetőségeit még vizsgálják – írja a Portfolio.

Erre lenne egy opció szerinte, ha például betiltanák a műanyag csomagolásokat, vagy az újrahasznosított műanyag csomagolást írnák elő.

A Bloomberg becslése szerint az egyszer használatos műanyagokra vonatkozó tiltás mintegy 10 milliárd dolláros piacot fenyeget, a műanyagok között a polipropilén és a polisztirol a leginkább kitett a korlátozásnak.

Fotó: pxfuel.hu

A tiltást tavaly fogadták el, az egyszer használatos műanyagokra vonatkozó irányelv olyan műanyag termékeket tilt, mint a műanyag evőeszközök, szívószálak, fülpiszkálók és néhány polisztirol tárolóeszköz.

Az Európai Bizottság ezenfelül azt is vizsgálja, hogyan lehetne az olyan gyártó cégeket, mint a gumiabroncs-gyártók vagy kozmetikai cégek, kötelezni arra, hogy jelentősen lecsökkentsék termékeik mikroműanyag-tartalmát.

Neked ajánljuk
Izzik a levegő a műanyag körül Tovább dolgozik a környezetbarát csomagolásokon a Nestlé Lebomló pulóverrel az egyre gyarapodó szeméthalmok ellen A húsevő növények negyedét kihalás fenyegeti Félredobott plasztikból is készülhet luxuskaróra
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam