2021. január 24., Timót
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Madárlátta szemét érkezik Magyarországra

Mi is visszakapjuk a szemetünket: Malajzia újabb 110 konténernyi műanyaghulladékot küld vissza egyes országokba, köztük hazánkba azt követően, hogy korábban már 150 konténernyi hulladékot visszajuttatott a küldő országokba.

A környezetvédelemért is felelős tárca közleményében azt írta, hogy mintegy 3737 tonna műanyaghulladékot küldött vissza fejlett országokba, egyebek között az Egyesült Államokba, Franciaországba, Japánba, Kanadába, Nagy-Britanniába és Spanyolországba.

A Yeo Bee Yin környezetvédelmi miniszter a szállítmányok útra indításakor elmondta, újabb 110 konténert küldenek vissza a származási országokba, köztük

60 konténert az Egyesült Államokba, 15-öt Kanadába, 14-et Japánba juttatnak vissza. A maradék Belgiumba, Franciaországba, Jamaicára, Magyarországra, Mexikóba és Nagy-Britanniába kerül.

Yeo Bee Yin kiemelte, hogy a hulladék visszajuttatása összhangban van a veszélyes hulladékokról és szállításukról szóló Bázeli Egyezménnyel, amelyhez Malajzia is csatlakozott. Tájékoztatása szerint az érintett államoknak ez nem kerül pénzbe, mert a költségeket azokra a cégekre terhelik, amelyek felelősek a Malajziába törvénytelenül importált műanyaghulladékért.

A maláj környezetvédelmi miniszter egy illegális hulladékszállítmányt tekint meg 2019 nyarán. A konténerek tartalma a szabálytalanul működő malajziai hulladékfeldolgozókban, illetve hatalmas lerakókban végezte. A kormány megakadályozná, hogy országa a világ szemétdombjává váljon Fotó: AP Archive/youtube.com
Neked ajánljuk
Vége a műanyaghulladék felelőtlen exportjának Három éve szállt szembe Kenya a plasztikszatyrokkal. Mik a tanulságok? Könnyebb lett felelősen gondoskodni a sittről Kaposváron Elrendelte Biden az Egyesült Államok párizsi klímaegyezményhez való visszatérését Mitől lehet kisebb az online kereskedelem klímalábnyoma?
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam