2021. október 16., Gál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Csatlakozókat vár a Tisza megtisztítására induló expedíció

A műanyaglevessé silányuló óceán képeit látva hiába próbáljuk a hatalmas távolságba kapaszkodva eltolni magunktól a felelősséget. A tenger csak a végállomás: a szeméttől roskadozó patakokból és árterekről a szemünk előtt hordják el a hulladékot a számunkra kedves folyók hullámai.

Kevés dolog van, ami annyira kézzelfoghatóvá teszi a környezetet alakító számos tényező bonyolult összefüggéseit és a közös cselekvés sürgető kényszerét, mint a régiókat és országokat behálózó vízfolyások szövedéke. A Tisza Ukrajnában ered, Romániát és Szlovákiát érintve folyik át Magyarországon. Szerbiában torkollik a Dunába, amely Románián keresztül a Fekete-tengerbe vezeti a Szőke Folyó vizét.

 A PET Kupa hét éve töretlenül dolgozik, hogy felhívja a figyelmet  arra a komplex problémára, amely elsősorban a megfelelő hulladékgazdálkodási rendszerek hiányára vezethető vissza a Tisza felső, határon túli szakaszain. 

A környezeti probléma kezelése – a szennyezés felszámolása és újbóli kialakulásának megelőzése –  az érintett területek és a hulladék forrásának azonosításával veheti kezdetét, ezért a PET Kupa a Tisza teljes hosszára kiterjedő expedíciót indít. A Tiszta víz, boldog Tisza (angolul Plastic Pollution Prevention Project – 4P) címmel megvalósuló, határokon átnyúló programot a Nemzetközi Beruházási Bank támogatja.

„Egy ilyen program lehetőséget ad arra, hogy végre teljes hosszában végighajózzuk a folyót, jobban megismerjük az árterek, védett területek helyzetét éppúgy, mint a folyó menti települések lakóit. Sokat várunk az átfogó felméréstől és a mindenki számára elérhető és szabadon használható online hulladéktérképtől” – hangsúlyozta a projekt céljaival kapcsolatban Molnár Attila Dávid, a PET Kupa társalapítója, a Természetfilm.hu Egyesület elnöke.

Fotó: Pet Kupa/facebook.com

A 4P expedíció a Tisza forrásánál, Kárpátalján, Ukrajnában veszi kezdetét. Elsődleges célja, hogy a szabad szemmel is látható műanyag-lerakódások pontos helyét és méretét részletesen feltáró Tiszai Hulladéktérképet az eddigi, körülbelül 300 km-es szakaszról kiterjesszék a teljes folyóra és annak mindkét partjára.

A 4P expedíció nyilvános, megfelelő vízijártassággal bármelyik szakaszához lehet csatlakozni.

A szakemberek februárban zászlóvivőket indítanak útjukra a folyó két partján, akik szárazföldön kezdik meg a hulladék-térképezést. A zászlóvivők a PET Kupa már sokat bizonyított önkéntesei és szervezői közül kerülnek ki, túráik nyilvánosak lesznek, bárki csatlakozhat hozzájuk, aki érez magában elég erőt, hogy a téli hidegben nekivágjon az ártéri erdőnek, de a hősies vállalkozók meleg itallal való támogatását is szívesen fogadják.

 A 4P Expedíció 966 kilométernyi tapasztalata és a kutatások eredményei mindenki számára hozzáférhetővé válnak online, és bemutatásra kerülnek a 2020. novemberi Ökoindustria zöldipari expón. A programhoz kapcsolódó honlap oktatási és szemléletformálási célokat fog szolgálni, gyakorlati tippeket és megoldásokat felvonultatva a hulladékcsökkentéshez, az ingyenes applikáció pedig a szennyezett pontok feltérképezését követően a vízi túrázók, horgászok, természetjárók és a vízgyűjtő területen élők bekapcsolódását fogja segíteni a természetvédelembe.

Neked ajánljuk
India is lép az egyszer használatos műanyagok ellen Idén is sikeres volt a takarítási világnap Már lehet regisztrálni a TeSzedd! hulladékgyűjtő akcióra Ekkora felületet kellene befedni napelemmel, hogy fedezze az emberiség energiaigényét A közgazdasági szemléletnek át kell alakulnia
Forrás: Élő Bolygónk
Vissza
Hírfolyam