2021. december 4., Barbara, Borbála
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A tudatossággal együtt nő a szelektíven gyűjtött gyógyszerek mennyisége

Az elmúlt 10 évben több mint 2500 tonna gyógyszerhulladékot gyűjtött be a lakossági szelektív gyógyszerhulladék begyűjtését végző nonprofit cég. A háztartások hulladéktermelésének mértéke 2005 óta megkétszereződött.

Valószínűleg a magyar fogyasztók tudatossága áll az egyre növekvő mennyiség hátterében, viszont sokan még mindig nincsenek tisztában azzal, mit kezdjenek a gyógyszerhulladékkal, mi számít annak, illetve mire érdemes figyelni a gyűjtésénél.

Összesen 4166 gyűjtőponton, csaknem 2300 patikában és számos más gyógyszerárusító helyen találhatók meg a zöld konténerek, amelyekbe a háztartásban keletkezett lejárt szavatosságú vagy feleslegessé vált gyógyszereket le lehet adni. 

A jogszabályi rendelkezések értelmében az összes lejárt, nem szükséges vagy már nem felhasználható készítmény gyógyszerhulladéknak számít, amit szelektíven kell gyűjteni – mondta el a Pénzcentrum kérdésére dr. Marjai Tamás, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének (HGYSZ) szakmai elnöke.

A gyógyszerhulladékokat válogatás nélkül égetéssel semmisítik meg Fotó: MTI/ Balázs Attila

A szakember hangsúlyozta: sose tegyünk üveget, illetve injekciós tűt, valamint infúziós szereléket a kidobandó gyógyszerek közé, mert ezek könnyen sérüléseket okozhatnak. Ezeket a veszélyes hulladékokat szintén szelektíven kell gyűjteni, és az erre szolgáló gyűjtőhelyen – a járó-, illetve a fekvőbeteg-szakellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatóknál – kell őket leadni.

A hatályos előírások alapján, amíg van gyógyszer a csomagolásban, addig gyógyszerhulladéknak minősül.

Ha az adott készítményt teljes egészében felhasználtuk, akkor az üres csomagolóanyagokat a szelektív hulladékgyűjtőkbe dobhatjuk.

Marjai Tamás rámutatott: a fel nem használt gyógyszerek mennyiségének csökkentése a környezetünk védelme mellett a gyógyszerellátás szempontjából is fontos. A fel nem használható támogatott készítmények esetében nemcsak a készítmények vesznek el, hanem a hozzájuk adott támogatás is kárba vész.

Neked ajánljuk
Lomtalanításkor sem kerülhet bármi az utcára A többség nem hiányolja az egyszer használatos műanyagokat Rendkívül népszerű a Hulladékvadász alkalmazás Vetlényi Alma új kollekciója ha lehet, még zöldebb Katie Patrick: Hogyan mentsük meg a világot
Tovább a forrásra: penzcentrum.hu
Vissza
Hírfolyam