2021. július 28., Szabolcs
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kihívás előtt a hazai éttermek

A cégeknek egy év áll rendelkezésükre, hogy megoldást találjanak több eldobható műanyag eszközük kiváltására, ugyanis az Európai Unió 2021-től betiltja a „könnyen és gyorsan” helyettesíthető egyszer használatos műanyagokat. Bár a hazai vendéglátóhelyek 60 százaléka igyekszik környezettudatossá válni, a helyek adottságai miatt nem tudják elhagyni az egyszer használatos csomagolást – derül ki az Indepack Kft. friss kutatásából.

A visszaváltható dobozok cseréjének alapvető feltétele lenne, hogy a vendéglátóipari egység rendelkezzen úgynevezett fehérmosogatóval. Az előírások alapján itt történik azoknak az edényeknek a tisztítása, amelyeket a vendégek használnak. 

Kapacitás és hely hiányában azonban még azok a cégek sem tervezik a tartós dobozok bevezetését, amelyek rendelkeznek fehérmosogatóval.

Az Indepack Kft. étel-ital csomagoláshoz, tálaláshoz, illetve rendezvényekhez kínál eszközöket. A 7000 hazai vendéglátóipari cég körében elvégzett felmérésük alapján a hazai vállalkozások 42 százaléka használ kizárólag műanyag csomagolóeszközt, és 40 százalékuk jelezte, hogy használ lebomló, környezetbarát csomagolást is. Csak kisebb részben fogadnak el otthonról hozott, tartós dobozokat vagy álltak át üveg-, porcelán-, illetve tartós műanyag eszközökre.

Ínyencfalat igénytelen tálalásban Fotó: pxfuel.com

A hazai vendéglátóhelyek 14 százaléka használ már most környezetbarát, lebomló eszközöket. Az egyszer használatos műanyag csomagolóeszközök kiváltására számos helyettesítő termék jelent már meg a piacon: készülhetnek a tányérok papírból, bambuszból, cukornádból és növényi keményítőből is. Ugyanakkor a műanyag száműzése nem old meg egy csapásra minden környezeti problémát –  mondta el a hvg.hu-nak Győrvári Gábor, az Indepack Kft. ügyvezetője.

Ételfoltos papírtányért nem dobhatunk a szelektívbe, miközben az egyszer használatos műanyagok újra-hasznosíthatóak lennének. A növényi alapú műanyagok sok termőföldet igényelnek, komposztálásuk pedig csak a visszagyűjtés megszervezése esetén lesz reális.

A megkérdezett cégek majdnem harmada vár a hivatalos tiltás bevezetéséig, és ameddig ez lehetséges, az eldobható műanyag dobozok mellett maradnak – a „zöldebb” termékek ugyanis többletköltséget jelentenek a cégeknek. 

Neked ajánljuk
Az olasz főváros évek óta küzd a hulladékválsággal Megújult berendezéssel folytatódhat a nagy csendes-óceáni szemétsziget eltakarítása Július elsejével életbe lépett az egyszer használatos műanyagokat megzabolázó rendelet Éghajlatváltozást tűrő kukoricákat nemesít az ELTE Azonnal cselekednünk kéne, ha meg akarjuk menteni az óceánok élővilágát
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam