2021. január 16., Gusztáv
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A végtelen fogyasztás csapdája ágyaz meg a hulladékválságnak

Az újrahasznosítás nem csodaszer. Az erőforrások pazarlását és a szeméttel járó szennyezést csak a kidobásra tervezett tárgyak korszakának lezárásával számolhatjuk fel – érvel a Guardian korábbi környezetvédelmi szerkesztője, a McLibel: Burger Culture on Trial című könyv szerzője.

John Vidal a karácsonyfák alá kerülő, majd párórányi játék után a szekrények mélyére, idővel a lomtalanításra vándorló játékok képét megidézve teszi fel a kérdést: vajon változtatna-e valamit a a világ hulladékproblémáján, ha ez a rengeteg kacat és a többi 359 millió tonna műanyag, amelyet a világ évente előállít, újrahasznosítható volna? 

Vidal szerint az ipar mindig azzal üti el a műanyaggal kapcsolatos aggályokat, hogy az újrahasznosítás aránya folyamatosan nő,

valójában azonban soha nem használtunk több fosszilis tüzelőanyagot, mint most, és egyszerűen eldobunk mindent, amire már nincs szükség. 

Fotó: piqsels.com

Nem vonja kétségbe, hogy fontos az embereknek elmagyarázni, mit lehet kidobni, és mit újrahasznosítani. Azonban úgy véli, ez önmagában nem kezeli a valódi problémát: nem szünteti meg a hatalmas és egyre növekvő mennyiségű műanyag és egyéb tárgy termelését, amelyeket az emberek megvásárolnak, használnak egy kicsit, majd eldobnak.

A fogyasztói szokásainkat és a fogyasztáshoz való hozzáállásunkat kell megváltoztatnunk

A kielégíthetetlen „vegyél-gyárts-dobd el” ipari modellel van baj, az egyszer használatos kultúrával, amelyben a műanyagból hulladék válhat.

A probléma valódi kezelése a körforgásos gazdaság bevezetésével történhet meg, amelyben a termékek és anyagok folyamatos használatban tartásával a hulladék és a szennyezés „kitervezésre” kerül a rendszerből.

A termékek a jobb tervezéssel tovább tartanak; az élelmiszerláncok és játékgyártók nem kell hogy rossz minőségű árut készítsenek; a termelők kevesebb „szűz” nyersanyagot használnak; a hulladékból erőforrás lehet – kiépülhet a körforgásos gazdaság. 

A véleménycikk magyar fordítása teljes terjedelmében a Humusz oldalán olvasható.

Neked ajánljuk
Az MNB társadalmi konzultációt indít zöld ajánlásának tervezetéről Jelentős mennyiségű hulladékot hozhat az árhullám a Bodrogon Ismét jó értékelést kapott a L'Oréal fenntarthatósági programja A fogyasztók is szerepet játszanak az őserdők pusztulásában A szélsőségessé váló időjárás nem csak forrósággal teszi próbára az embert
Tovább a forrásra: humusz.hu
Vissza
Hírfolyam