2021. május 19., Ivó, Milán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

550 kamionnyi élelmiszer került jó helyre

11 tonna élelmiszert mentett meg a kidobástól tavaly a Magyar Élelmiszerbank Egyesület.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület 2019-ben 11 ezer tonna élelmiszert mentett meg, ezzel jelentősen csökkentve a klímaváltozást okozó szén-dioxid-kibocsátást. Erőfeszítéseivel az egyesület számos nélkülöző mindennapjait teszi könnyebbé – írja az Üzletem.hu.

Az élelmiszer-felesleg éves mennyisége Magyarországon becslések szerint 1,8 millió tonnát tesz ki, az ebből megmenthető mennyiséget az Élelmiszerbank 80–100 ezer tonnára becsüli. 

Az élelmiszer-felesleg megsemmisítése komoly terhet ró környezetünkre, a bomlás, égetés során keletkező gázok hozzájárulnak a globális felmelegedéshez. A felesleggé váló élelmiszer megtermeléséhez használt erőforrások pedig fölöslegesen terhelik a környezetet.

Élelmiszer-adományt szállító konvoj a budapesti Olof Palme sétányon 2019. október 16-án
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A még fogyasztható élelmiszerek megmentésével nemcsak a szén-dioxid- kibocsátásunkat, hanem vízlábnyomunkat is csökkenthetjük: 11 ezer tonna mentett élelmiszer vízlábnyoma egy Eger méretű város éves vízfogyasztásának felel meg. 

A megmentett termékek összértéke eléri a 7,5 milliárd forintot, és közel 300 ezer nélkülözőnek jelentenek segítséget a mindennapokban.

Neked ajánljuk
Hamarosan Magyarországon is elérhetővé válnak a TerraCycle világhírű körforgásos megoldásai A Tisza csak Kárpát-medencei összefogással tisztulhat meg Mi az a food miles? – avagy vásárolj inkább helyit, szezonálisan Az emberiség nagy céljai egymást támogatva is teljesülhetnek Szabadtéri és online kiállításon is megcsodálhatjuk Máté Bence alkotásait
Tovább a forrásra: uzletem.hu
Vissza
Hírfolyam