2021. augusztus 2., Lehel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A körforgásos gazdaság a klímavédelmet is felpörgethetné

2030-ra felére csökkentené az EU-ban képződő települési hulladék mennyiségét és egyeduralkodóvá tenné a fenntarthatóság elvei szerint előállított termékeket az Európai Bizottság új, körforgásos gazdaság kiépítésére vonatkozó cselekvési tervének nem végleges első verziója. 

A tervezet kezdeményezi egyebek mellett egy európai visszagyűjtő rendszer létrehozását a régi mobiltelefonok élettartamának meghosszabbítása, valamint újrahasznosíthatóságuk növelése érdekében, és az iható csapvíz nyilvános helyeken való hozzáférhetővé tételével csökkentené a „palackozottvíz-függőséget” – írja az Euractiv alapján az Nrgreport.

A körforgásos gazdaság fogalma egy olyan komplex modellt takar, amelyben a gazdasági részterületeken hosszú távon fenntartható anyag- és energiafelhasználás valósul meg.

Ez praktikusan az összes elérhető, a lehető legtakarékosabb fogyasztást megengedő eljárás és technológia alkalmazását magában foglalja, mint például az újrahasznosítás, a megújulóenergia-felhasználás vagy a csomagolóanyagok kiiktatása.

Az energiafelhasználás nagy része a nyersanyagokkal való gazdálkodással függ össze, így a körforgásos gazdaságra való törekvés hatalmas kedvező klímahatása miatt a bizottság szerint a „körforgásosság” célját az egyes EU-tagországok Nemzeti Energia- és Klímaterveinek is magukba kellene foglalniuk.

Az Európai Bizottság szándéka a tervvel nem kevesebb, mint elválasztani a gazdasági növekedést a nyersanyag-használattól – ehhez azonban változtatni kell a termelés, forgalmazás, fogyasztás és kereskedelem ma alkalmazott módjain.

A terv fő célja az európai nyersanyagfogyasztás és hulladéktermelés jelentős visszafogása. Az egyik legambiciózusabb célkitűzés értelmében 2030-ra felére csökkentenék a képződő települési hulladék mennyiségét. A bizottság ezzel párhuzamosan a nyersanyaghasználatot is hasonló mértékben fogná vissza, 2030-tól pedig már csak biztonságos, a fenntartható és körforgásos gazdaság által előállított termékek kerülhetnének az EU piacaira.

Neked ajánljuk
Magyarországon évi 15 ezer tonnányi műanyagot kell kiváltani környezetbarátabb termékekkel A Palatinus-tónál lesz az esztergomi szemétszedés A zöldgazdaság megteremtéséről egyeztettek a visegrádi országok jegybankelnökei Borsod-Abaúj-Zemplén megye: javították az ivóvíz minőségét Az Ivindo Nemzeti Park is kinccsé vált
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam