2021. január 19., Márió, Sára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mi lesz veled, műanyag?

Az egyszer használatos műanyagokkal kapcsolatos uniós előírások életbelépése fontos változásokhoz vezet a műanyagiparban. De ha a plasztikszemét sorsával kapcsolatos szomorú statisztikáinkat szemügyre vesszük, nem lehet kérdés: szükség is van az átalakulásra.

Az Európai Parlament által 2019 májusában elfogadott egyes műanyag termékek környezetre gyakorolt hatásának csökkentéséről szóló szabályozás, illetve az újrahasznosítás mértékét ötven, majd 2030-ra ötvenöt százalékra emelő direktíva átütő hatással lesz a teljes európai műanyagkereslet 39,9 százalékát kitevő csomagolóiparra – mondta el a Magyar Hírlapnak Bujdosó Tünde, az Euler Hermes Hitelbiztosító kockázatkezelési igazgatója.

„Szemléletváltásra lesz szükség, a szereplők kénytelenek lesznek innovációra költeni annak érdekében, hogy alternatív, környezetbarátabb megoldásokkal váltsák ki a jelenlegi technológiákat, alapanyagokat”

– fogalmazott a szakember, aki szerint az átalakulás sok szereplőt nehéz helyzetbe hozhat, ugyanakkor elkerülhetetlen. Ugyanis a hazánkban képződő műanyaghulladék több mint fele még mindig lerakókban végzi, miközben egyre több európai ország tiltja vagy erősen korlátozza ezt a nem környezetbarát megoldást.

A világon legyártott műanyag 19 százaléka kezeletlenül kerül a környezetbe Fotó: Hobbyfotowiki/Wikimedia Commons

Míg hazánkban a teljes hulladék huszonöt-huszonhat százalékát teszi ki az újrahasznosítás aránya, addig az unió 17 országa már negyven százalék felett jár, három országban pedig ötven százalék feletti az újrahasznosítás aránya.

Bujdosó Tünde szerint az alternatív alapanyagokra való részleges áttérés hozhat áttörést. Emellett átgondolt stratégiára és az újrahasznosítást érintő technológiai újításokra lesz szükség, mivel a modern, lebomló műanyagok is csak a többi műanyaghulladéktól szeparálva, bizonyos páratartalom és hőmérséklet mellett képesek a lebomlásra.

„Vannak és lesznek olyan cégek, amelyek a technológiai váltással járó költségeket nem tudják, vagy nem akarják finanszírozni”, de szemléletváltással és megfelelő kormányzati támogatással az alternatív megoldások és a környezettudatosabb viselkedés fel is lendíthet egyes piaci szegmenseket – véli Bujdosó Tünde.

Neked ajánljuk
Szemétszigetek torlaszolják el a Balkán folyóit Az „etikus fröccsöntő” szerint meg kéne tanulnunk jól használni a műanyagokat Kis méretű kártyatartókkal csökkenti műanyag-felhasználását a Vodafone Sikerült télen megmászni a „vad hegyet” (videóval) Nagyot lépett az elektromobilitás területén a Volkswagen
Tovább a forrásra: magyarhirlap.hu
Vissza
Hírfolyam