2021. szeptember 26., Jusztina, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Sikeresen vizsgázott a felső-tiszai hulladékmentesítő infrastruktúra

Az élesben most először alkalmazott munkagéplánc február 4-én délutánig több mint 200 köbméter, mintegy 60 tonna vegyes PET- és kommunális hulladékot fogott fel, és mindaddig dolgozik a szakaszon, amíg a PET-palackkal kevert uszadékot észlelik a Felső-Tiszán – közölte Siklós Gabriella, az OVF szóvivője.

A csapadékos időjárás következtében megemelkedett vízszint jelentős mennyiségű hulladékot sodort a folyó hazai szakaszára, ezért a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság hétfőn III. fokú vízminőségi kárelhárítási készültséget rendelt el.

A Vásárosnaménynál üzembe helyezte azt az új munkagépláncot, amely a nap 24 órájában, folyamatosan gyűjti össze a szennyeződést.

2004-től rendszeres a külföldi eredetű kommunális hulladék-szennyezés a Felső-Tisza-vidék folyóin, elsősorban a Tisza Ukrajna alatti szakaszán, mivel a hullámtéren illegálisan elhelyezett szemetet a kisebb árhullámok is képesek magukkal sodorni.

A Felső-tiszai hulladék-mentesítési projektben részt vevő úszómű a Tiszán Vásárosnaménynál 2019. szeptember 3-án
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A szennyezés intenzitását a szakemberek az adott szelvényen percenként áthaladó palackok számával határozzák meg: az elmúlt 15 év alatt 40 esetben volt 50 palack/perces – vagy azt meghaladó – intenzitású szennyezés a Tiszán, a csúcsérték pedig elérte a 300-500 palack/percet is – közölte a szóvivő.

Az árvízről árvízre halmozódó műanyag- és más szemét nemcsak szennyezi a természeti értékekben gazdag tiszai tájat, de rontja a turisztikai lehetőségeket is.

A tavaly ősszel átadott magyar fejlesztésű hulladékmentesítő infrastruktúra lényege, hogy a medret részlegesen hajókkal zárják el, majd az érkező hulladékot és uszadékot a part felé terelik, ahonnan munkagépek segítségével kitermelik, majd szétválogatják.

Áder János köztársasági elnök az elmúlt év szeptemberében adta át az 1,3 milliárd forint értékű, hazai költségvetési forrásból finanszírozott Felső-tiszai hulladék-mentesítési projektet, amely a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság és négy másik tiszai igazgatóság, valamint az Országos Vízügyi Főigazgatóság koordinációjával valósult meg.

Neked ajánljuk
Idén is sikeres volt a takarítási világnap Környezettudatosságra buzdít a Katona József Színház társulata Fulladoznak a műanyagszeméttől a szárazföldi és édesvízi állatok Ázsiában Így készíthetünk otthon herbamézet A vadászat és a természet témájában nyílt kiállítás a Ludwig Múzeumban
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam