2021. január 19., Márió, Sára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Betétdíjas berendezésekkel kezelnék az e-hulladékot Németországban

Egy új törvényjavaslat megalkotói azt szeretnék, hogy csak 25 eurós letéti díj ellenében lehessen okostelefont és tabletet vásárolni az országban. Az intézkedéssel azt szeretnék elérni, hogy minél kevesebb kütyü kerüljön hulladéklerakóba vagy szegényebb országokba használat után. 

A német Zöld Párt szeretné elérni, hogy a kereskedők minden elektronikus eszköz eladása során letéti díjat kérjenek a vásárlóktól. Ez az összeg visszakerül a vásárlókhoz, amennyiben a készülékeket használat után visszaviszik újrahasznosításra. 

Az elektronikai eszközök szemétbe kerülése nem csak a talaj és a víz elszennyeződése miatt probléma: újrahasznosítás híján a készülékek ritka és értékes alapanyagai is veszendőbe mennek.

Egy átlagos európai lakos évente 20 kg elektromos hulladékot termel, ennek kevesebb mint felét gyűjtjük össze újrahasznosításra. Az összes ilyen jellegű hulladék tömege kitenne egy 10 méteres, Norvégiától Olaszország déli csücskéig futó téglafalat.

A következő hónapban megvitatásra kerülő törvényjavaslat egyike annak a 20 kezdeményezésnek, amely az elektronikai hulladék csökkentésére irányul. Ezek között szerepel egyebek mellett a „javításhoz való jog” kikényszerítése a gyártóknál. 

Németországban jelenleg minden 100 eladott új eszközből csak körülbelül 45 régi eszköz kerül visszagyűjtésre és hasznosításra, ami messze áll még az EU-s 65%-os céltól Fotó: pxhere.com
Neked ajánljuk
Vége a műanyaghulladék felelőtlen exportjának Három éve szállt szembe Kenya a plasztikszatyrokkal. Mik a tanulságok? Néhány üzletében bevezeti a használt étolaj visszavételét az ALDI Rekordmértékben csökkent tavaly az üvegházhatású gázok kibocsátása az Egyesült Államokban Klímaadaptációs szakemberek képzésének elindítását tervezi a Miskolci Egyetem
Tovább a forrásra: humusz.hu
Vissza
Hírfolyam