2021. szeptember 22., Móric
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Minden eddiginél újrafelhasználhatóbb lehet a műanyag

Fontos lépést jelenthet a körkörös műanyag-gazdálkodás irányába az a brit tudósok által kifejlesztett eljárás, amelyben minőségromlás nélkül, gyakorlatilag a végtelenségig újrahasznosíthatóvá válnának a műanyag termékek.

Míg a hagyományos újrahasznosítás során a hulladékból előállított termék rosszabb minőségű lesz, mint az eredeti, a kémiai újrahasznosítás során az anyag minősége is változatlan maradna – írja a Qubit.

A Bathi Egyetem kutatói a növényi alapú műanyagok újrahasznosítását vizsgálták. Mivel ezek csak ipari körülmények között komposztálhatók, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a szemét többsége nem bomlik le, hanem ugyanúgy a hulladéklerakókban köt ki, mint eddig. A kutatók a helyzet orvoslására most kifejlesztettek egy olyan módszert, amivel minőségromlás nélkül képesek új tárgyakat létrehozni belőlük.

Az eljárásban molekuláira bontanák a műanyagot, majd újraépítenék, így tulajdonságaiban nem változna.

Paul McKeown, a Bathi Egyetem vegyésze szerint hasonló eljárással a PET-palackok is újrahasznosíthatók lennének, bár az még nem tisztázott, hogy pontosan mennyi időbe és pénzbe kerülne a módszer ipari szintű bevezetése.

Fotó: Doug Beckers/flickr.com

McKeown szerint a problémát csak az újrahasznosítás, újrafelhasználás és a műanyagszennyezés visszafogásával lehet megoldani, de fontos lépés lehet, ha a továbbiakban kevesebb természeti erőforrást használnak fel a műanyag előállításához, és inkább a meglévő szemetet dolgozzák majd fel. Az eljárás nagyipari bevezetését a Birminghami Egyetem és a Bathi Egyetem kutatói közösen vizsgálják.

Neked ajánljuk
Egyre szennyezőbb csomagolásokban szerezzük be az italokat Környezettudatosságra buzdít a Katona József Színház társulata A virtuális valuta rengeteg kézzelfogható hulladékot termel Környezetvédelmi stratégiájának részeként zöldíti gépjárműflottáját a Vodafone Három év alatt harminc százalékkal csökkent a koalák száma
Tovább a forrásra: qubit.hu
Vissza
Hírfolyam