2021. augusztus 2., Lehel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ártalomcsökkentés vagy szigor – változatos stratégiák egy műanyagfüggő világban

A tűzoltástól a friss popcorn élvezetéig az emberiség számos területen veszi hasznát az ellenálló PFAS-vegyületeknek. Csakhogy az évezredek alatt lebomló molekulák rendkívüli módon szennyezik a vizeket, és az emberi egészségre is ártalmasak lehetnek.

A PFAS-anyagok normál körülmények között szinte képtelenek lebomlani, és ha a környezetbe kerülnek, akkor súlyosan szennyeznek. Amellett, hogy nagyon erős kötések tartják őket egyben, oldódnak vízben és nagyon mobilisak, így könnyen bekerülnek a talajba, a talajvízbe és az ivóvízbe is. Szűrésük nehéz, időigényes és nagyon sokba kerül – derül ki Torontáli Zoltán G7-en megjelent írásából.

Az aggasztó következményekre tekintettel december közepén négy európai uniós ország, Hollandia, Dánia, Luxemburg és Svédország  javaslatot tett a komoly gazdasági jelentőséggel bíró vegyületcsoport betiltására.

Kezdeményezésük szerint a PFAS-anyagokat egységesen kellene szabályozni, és a használatukat legkésőbb 2025-ig abba kellene hagyni, 2030-tól pedig teljes tiltást kellene bevezetni. Kivéve a „létfontosságú eseteket”, utóbbi alá tartoznának például a rendkívül hatásos PFAS-alapú tűzoltó szerek.

Az ételcsomagolások víz- és zsírálló bevonata is PFAS-alapú Fotó: pxfuel.com

Miközben az unióban megjelent a javaslat, az Egyesült Államokban éppen hogy megakadt a PFAS elleni küzdelem. A demokrata többségű alsóház január 10-én elfogadott egy törvényjavaslatot a PFAS-vegyületek gyártási engedélyeinek csökkentésére és egy szigorúbb víztisztasági szabvány bevezetésére. A szenátus republikánus szakbizottsága azonban nem ért egyet a szöveggel.

Eközben a New York-i Clarkson Egyetem kutatói olyan berendezésen dolgoznak, amely képes a vízben lévő PFAS-molekulákat darabokra vágni. Tehát míg az unió a használat visszafogása mellett dönthet, az amerikaiak inkább szennyeznének tovább, és új technológiát fejlesztenének a szűrésre, továbbdarabolásra, hogy megmaradhasson a számukra fontos iparág.

Neked ajánljuk
Megújult berendezéssel folytatódhat a nagy csendes-óceáni szemétsziget eltakarítása A Tisza Expedíció kíséretével valósul meg a IX. Felső-tiszai PET Kupa Az olasz főváros évek óta küzd a hulladékválsággal Borsod-Abaúj-Zemplén megye: javították az ivóvíz minőségét Az Ivindo Nemzeti Park is kinccsé vált
Tovább a forrásra: g7.hu
Vissza
Hírfolyam