2021. január 16., Gusztáv
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ezt jól kifőzték!

Összegyűjtik és hasznosítják a kávézaccot a győri vendéglátóhelyek.

Már több győri vendéglátóhelyen összegyűjtik a kávézaccot, és mivel növényi tápanyagként hasznosítható, ingyen továbbadják akár gazdálkodóknak, akár azoknak, akik otthonukban cserepes virágokat nevelnek – írja a Kisalföld.

A Morgen Győr kávézó már több környezettudatos programhoz csatlakozott, illetve működtetői maguk is kezdeményeztek ilyet. Kámán Ágnes és Hargitai István úgy vélik, ha tesznek a hulladékcsökkentésért, azt reklámnak is használhatják. 

„Vissza a gyökerekhez” (Back to Root) névre keresztelt projektjük keretében a kávézójukban képződő értékes, kifőzött növényi komposztot, a kávézaccot nem a szemétbe dobják, hanem díjmentesen eljuttatják azoknak, akik tápanyagként hasznosíthatják.

A győri vásárcsarnok egy üzletébe juttatják el a zaccot, amit onnan bárki ingyenesen elvihet. Rendre el is fogy hat-nyolc kiló hetente. Várják további csatlakozók, olyan vendéglátóhelyek jelentkezését, amelyek hasonlóképp cselekednének, vagy akár gyűjtőpontok is lennének. Remélik, hogy egyre többen értesülnek a lehetőségről olyanok is, akik hasznosítani tudják a kávéfőzéskor keletkező maradékot. Érdeklődni a morgenhungary@gmail.com e-mail-címen lehet.

Fotó: piqsels.com

Hargitai István hangsúlyozza:

Ebből a zöld kezdeményezésből üzleti hasznuk is lehet a vállalkozásoknak. Szeretnénk megmutatni, hogy a környezetvédelem megtérülő befektetés is lehet amellett, hogy mindegyikünknek tennie kellene bolygónkért.

A kávézaccot érdemes komposztként használni. A kifőzött kávé nitrogénben gazdag tápanyag, lebomlásakor értékes káliumot és foszfort bocsát ki, emellett kalciumot és magnéziumot is tartalmaz. Elriasztja a csigákat, az apró rovarokat. Vízzel keverve értékes nitrogénbázis a gyep számára, a kertet illemhelynek használó macskákat is távol tartja.

Fotó: piqsels.com
Neked ajánljuk
Szemétszigetek torlaszolják el a Balkán folyóit Az „etikus fröccsöntő” szerint meg kéne tanulnunk jól használni a műanyagokat Kis méretű kártyatartókkal csökkenti műanyag-felhasználását a Vodafone A klímaváltozás témája 2020-ban is sokat hozott azoknak, akik hittek benne Fokhagyma: vírusölő, immunerősítő, méregtelenítő
Tovább a forrásra: kisalfold.hu
Vissza
Hírfolyam