2020. augusztus 7., Ibolya
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Jöhet a visszaváltható ásványvíz?

A Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség és tagvállalatai támogatnak minden olyan kormányzati kezdeményezést, amely lehetővé teszi a műanyag és alumíniumpalackok minél nagyobb arányú visszagyűjtését és azok ismételten italcsomagolásként történő felhasználását.

A szervezet javasolja egy a kormányzat, az italgyártó vállalatok és a kereskedelmi szektor képviselőiből álló munkacsoport mihamarabbi felállítását, amely közösen határozná meg az italcsomagolások minél nagyobb arányú visszagyűjtését lehetővé tevő rendszer kialakítását – adta hírül a szervezet közleménye alapján a Napi.hu.

Orbán Viktor kormányfő a vasárnapi évértékelő beszédében egyéb környezetvédelmi intézkedések mellett ugyanis azt mondta, „betiltjuk az egyszer használatos műanyagok forgalmazását, lehetővé tesszük az üveg- és műanyag palackok, valamint a fémdobozok visszaváltását”.

A szövetség közleménye szerint

a PET-palackok az összes magyarországi csomagolási hulladék mindössze 3 százalékát teszik ki, a tagvállalatai pedig az államnak fizetendő környezetvédelmi termékdíj rendszeren keresztül évente mintegy 3 milliárd forintot fizetnek be.

A szervezet szerint indokolt lenne, hogy egy PET-palackokat újrahasznosító üzem jöjjön létre Magyarországon, amelynek termékeit a hazai cégek újra italcsomagolások gyártására tudnák felhasználni.

Fotó: pxhere.com
Neked ajánljuk
Régi hagyomány, új alapanyag – plasztikladikot avatott a PET Kupa Ez a pápai család a portájukon túl is lépett a szemét ellen Sosem látott szinteket ér el az elektromos hulladék mennyisége A Scania üzemei is száműzték a fosszilis energiát Jelentősen drágultak a gyümölcsök idén
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam