2021. január 19., Márió, Sára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Jöhet a visszaváltható ásványvíz?

A Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség és tagvállalatai támogatnak minden olyan kormányzati kezdeményezést, amely lehetővé teszi a műanyag és alumíniumpalackok minél nagyobb arányú visszagyűjtését és azok ismételten italcsomagolásként történő felhasználását.

A szervezet javasolja egy a kormányzat, az italgyártó vállalatok és a kereskedelmi szektor képviselőiből álló munkacsoport mihamarabbi felállítását, amely közösen határozná meg az italcsomagolások minél nagyobb arányú visszagyűjtését lehetővé tevő rendszer kialakítását – adta hírül a szervezet közleménye alapján a Napi.hu.

Orbán Viktor kormányfő a vasárnapi évértékelő beszédében egyéb környezetvédelmi intézkedések mellett ugyanis azt mondta, „betiltjuk az egyszer használatos műanyagok forgalmazását, lehetővé tesszük az üveg- és műanyag palackok, valamint a fémdobozok visszaváltását”.

A szövetség közleménye szerint

a PET-palackok az összes magyarországi csomagolási hulladék mindössze 3 százalékát teszik ki, a tagvállalatai pedig az államnak fizetendő környezetvédelmi termékdíj rendszeren keresztül évente mintegy 3 milliárd forintot fizetnek be.

A szervezet szerint indokolt lenne, hogy egy PET-palackokat újrahasznosító üzem jöjjön létre Magyarországon, amelynek termékeit a hazai cégek újra italcsomagolások gyártására tudnák felhasználni.

Fotó: pxhere.com
Neked ajánljuk
Szemétszigetek torlaszolják el a Balkán folyóit Az „etikus fröccsöntő” szerint meg kéne tanulnunk jól használni a műanyagokat Kis méretű kártyatartókkal csökkenti műanyag-felhasználását a Vodafone A zöldülés útján a hazai távhőszolgáltatás Új napelemek segítik a Nemzetközi Űrállomás munkáját
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam