2021. május 7., Gizella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Vajon mikor indulhat el a válogatás?

Lassan öt éve annak, hogy átadták a nagy budapesti hulladékválogatót, ám az azóta sem üzemel. Ugyanis csak az épület készült el, a lényeg, a hulladékválogató gépsor hiányzik a csarnokból.

A 10. kerületi Ezüstfa utcában található létesítmény feladata a gyűjtőszigeteken, hulladékudvarokban és a házhoz menő szelektív gyűjtés révén összegyűjtött és már szétválogatott szemét közül a papír-, a műanyag- és a fémhulladékok további feldolgozásra való előkészítése lenne. Előzetesen évi 40 ezer tonna hulladék kézi átválogatását tervezték – derül ki Szalai Anna Népszavában megjelent összefoglalójából. 

Ám a cégnél menet közben rájöttek, hogy a kézi válogatás helyett inkább optikai válogatótechnológiát építenek be, amire már nem akadt forrás.

Az új optikai technológia költségét 2015-ben 1,9 milliárd forintra becsülték a kézi válogatósor 500 millió forintos tételével szemben, de az indoklás szerint a kisebb munkaerőigény miatt olcsóbb lett volna a működtetése.

A megépülő csarnokot 2015. november 30. napján sikerült is átadni, csakhogy a gépsort már nem tudták beszerezni. 2016-ban pedig módosultak a hulladékgazdálkodást érintő jogszabályok: kormányhatározat értelmében az üzemben leválogatott és anyagában történő hasznosítást végző hulladékkezelőhöz eljuttatott hulladék idegenanyag-tartalma nem haladhatja meg az 5 százalékot, a korábban tervezett gyártósor pedig nem felelt meg ennek a követelménynek.

A hulladékválogató épülete Fotó: earth.google.com

A helyzet megoldása érdekében jelenleg is folyamatban van egy közbeszerzésre kiírt tender. Eközben a főváros önkormányzata egyeztetést folytat az Innovációs és Technológiai Minisztériummal mint támogatóval a projekt sikeres lezárása érdekében.

Neked ajánljuk
Az Északi-tenger mélyén heverő világháborús hulladékok hatásait kutatják Németországban Hamarosan Magyarországon is elérhetővé válnak a TerraCycle világhírű körforgásos megoldásai Több mint 100 tonna újrafeldolgozhatatlan hulladéktól szabadul meg az ALDI Szezonális térkép – A helyi zöldség és gyümölcs egészségesebb Egy egész város fogott össze a tiszakécskei családért
Tovább a forrásra: nepszava.hu
Vissza
Hírfolyam