2020. szeptember 28., Vencel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hatalmas hulladékfeldolgozó épül Debrecenben

A hulladékválogató a tervek szerint egy év múlva készül el, akkortól csaknem a megye valamennyi településéről ide szállítják majd a kukásautókkal begyűjtött háztartási hulladékot.

A debreceni székhelyű KEVIÉP Építőipari és Kereskedelmi Kft. építheti ki közel nettó 3,5 milliárd forintért a Debreceni Hulladékkezelő Központban telepítendő MBH rendszert, amely a megyében keletkező vegyesen gyűjtött hulladék előkezelését és a hasznosítható anyagok leválasztását végzi majd.

Az MBH jelölés a mechanikai-biológiai hulladékkezelésre utal: az osztályozatlan települési hulladék és az egyéb gyűjtési eljárások után keletkező maradék hulladék kezelését jelenti.

A projekt keretében megvalósul egy 110 ezer tonna/év kapacitású hulladékfeldolgozó technológia, komplett irányítási rendszerrel. A komplex feladat ellátása számos elem,  süllyesztett szalag, előaprító, rosta, szállítószalagok, mágneses leválasztók, nem mágnesezhető fém leválasztók, ballisztikus szeparátor, optikai válogatók, utóaprítók, porleválasztó, kompresszor kiépítését igényli.

Konténeres lakossági hulladékgyűjtés Debrecenben
Fotó: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

Ezzel együtt azonban nem szűnik meg a jelenleg is működő, berettyóújfalui, hajdúböszörményi és nádudvari hulladékgyűjtő, a szelektíven begyűjtött hulladékot továbbra is azokra a telepekre szállítják.

Neked ajánljuk
A sínek mentén is mondjunk búcsút a hulladéknak Dicséretes felelősségvállalás: a jelentős szennyezésforrásnak számító vállalat beszállt a takarításba Robotok vehetik fel a harcot a tengereket elborító plasztikkal A húsevő növények negyedét kihalás fenyegeti Félredobott plasztikból is készülhet luxuskaróra
Tovább a forrásra: haon.hu
Vissza
Hírfolyam