2021. január 19., Márió, Sára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Így vásárolj matracot, hogy nyugodt legyen az álmod

Az online kereskedelem és a visszavásárlási garancia általánossá válása nyomán évi sok millió matrac kerül kidobásra. Többségük a szemétlerakókban végzi.

A matracok a leggyakoribb illegálisan kidobott tárgyak között vannak. Az Egyesült Királyságban csak 2017-ben több mint 7 millió matracot cserélt le a tulajdonosa. A leselejtezett ágybetétek mindössze 19 százaléka kerül újrahasznosításra, ugyanis azokat a gépgyilkos rugók miatt nagyon macerás feldolgozni – írja a Guardian alapján a 444.hu.

Az Egyesült Államokban évente 18,2 millió matracot dobnak ki, miközben az egész országban csak 56 létesítmény foglalkozik az újrahasznosításukkal.

A folyamatosan növekvő matracszeméthegy mögött most is a fogyasztói szokások változása áll: volt idő, amikor az emberek 8-10 évente cserélték le a matracaikat, de amióta az online kiskereskedők egyre nagyobb választékot kínálnak, a vásárlók egyre jobb matracokat várnak el, így gyakrabban is cserélik azokat.

Fotó: Alan Stanton/flickr.com

Az online vásárlás és a visszavásárlási garancia uralkodóvá válásával rengeteg alig használt matrac kerül vissza a kerekedőkhöz. Néhány cég otthonokkal és kórházakkal szerződik le, ezeknek adja el olcsón a visszaküldött, újrahúzott matracokat, mások pedig újrahasznosítóba küldik, de rengeteg matrac elkerülhetetlenül a szemétlerakókban végzi.

Nehéz a matracokban található anyagokat újrahasznosítani, mert azok a másodlagos piacon általában már nem sokat érnek.

Ezért ha tudatos döntést szeretnénk hozni, érdemes a 20. századi vásárlási szokásokhoz visszanyúlni. Vagyis elzarándokolni az üzletbe, és élesben meggyőződni arról, hogy a képen oly tetszetős, többrétegű matrac valóban felüdülést jelent-e majd a fájós derekunknak.

Neked ajánljuk
Vége a műanyaghulladék felelőtlen exportjának Három éve szállt szembe Kenya a plasztikszatyrokkal. Mik a tanulságok? Legális kalózlemez a Tisza hullámhosszán Sikerült télen megmászni a „vad hegyet” (videóval) Nagyot lépett az elektromobilitás területén a Volkswagen
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam