2020. szeptember 21., Máté, Mirella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Július 1-jétől megkezdődik az illegális hulladéklerakók felszámolása

Július 1-jétől életbe lép a klíma- és természetvédelmi akcióterv első, illegális hulladéklerakókat érintő pontja. Az utak melletti árkokat, a vasútvonalak környékét kötelező lesz megtisztítani, összegyűjtik az erdők, szántóföldek, települések szélére kihordott hulladékkupacokat is.

Ahhoz, hogy Magyarország tisztább, rendezettebb ország képét mutassa, fel kell számolni az illegális hulladéklerakatokat, és meg kell szüntetni az újratermelődésüket – fogalmazott el az M1 aktuális csatorna műsorában Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára.

Meg kell vizsgálni, mely szabályokat kell módosítani ahhoz, hogy a hulladék illegális elhelyezése ellen még határozottabban és eredményesebben lehessen fellépni.

Az új hulladékgazdálkodási hatóság feladata az lesz, hogy a jogszabályoknak érvényt szerezzen, minden jogkört megkap, ami eredményes működéséhez szükséges.

Az államtitkár arra is kitért, hogy vizsgálják a büntetési tételek szigorításának lehetőségét. Most is tilos szemetelni, illegális hulladékot lerakni – hangsúlyozta az államtitkár –, ha kiderül, ki tette, a hulladékot az elkövető költségére kell elszállítani. Van azonban felelőssége az ingatlan tulajdonosának, kezelőjének és az önkormányzatoknak is – tette hozzá.

Elképesztő hulladékhegyek a zuglói vasúti ároknál Fotó: huladekvadasz.hu
Neked ajánljuk
A sínek mentén is mondjunk búcsút a hulladéknak Itt a feladat: terjed a napenergia hasznosítása, de mi legyen a leszerelt panelekkel? Robotok vehetik fel a harcot a tengereket elborító plasztikkal Két fontos ok miatt is válasszunk hazait! Így teleltesd át az édesburgonyát
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam