2021. január 22., Artúr, Vince
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A műanyagok újrahasznosítása nem is olyan egyszerű

Az Egyesült Államokban komoly problémát okoz, hogy az újrahasznosítható műanyagok egy részével valójában nem tudnak mit kezdeni a feldolgozóüzemek.

A Greenpeace legfrissebb jelentése szerint az Egyesült Államokban a szelektív hulladékgyűjtőkbe dobott műanyagoknak csupán egy kis részét tudják az újrahasznosító üzemek feldolgozni, a többi egész egyszerűen megy a szemétbe – írja az Earther alapján a hvg.hu.

A kutatók 357 amerikai üzem működését vizsgálták meg, és kiderült, a hét különböző kategóriába sorolt műanyagok közül csupán az első két kategóriába tartozókat – azokat, amelyekből a műanyag palackok és a műanyag kancsók is készülnek – tudják feldolgozni. 

A felmérés alapján mindössze a létesítmények 14 százaléka fogadja be az ételes dobozokat, 11 százaléka a műanyag poharakat, 4 százaléka a műanyag zacskókat, és csupán 1 százaléka a műanyag evőeszközöket.

Bár a gyártók előszeretettel látják el a termékeiket az újrahasznosítható címkével, ez sokszor csak technikailag igaz, a gyakorlatban az adott tárgy ugyanúgy a szemétben végzi, mint a nem újrahasznosítható eszközök. A szakemberek szerint a megoldás az lenne, ha a cégek nemcsak az újrahasznosítható anyagokra hívnák fel a figyelmet, hanem arra is, hogy az adott csomagolást mennyire könnyű vagy éppen nehéz az adott környéken feldolgozni. 

Bizakodóan csurig pakolt szelektív kuka Fotó: Andrew Bone/fickr.com
Neked ajánljuk
Szemétszigetek torlaszolják el a Balkán folyóit Az „etikus fröccsöntő” szerint meg kéne tanulnunk jól használni a műanyagokat Kis méretű kártyatartókkal csökkenti műanyag-felhasználását a Vodafone Kiket gazdagítanak a tengerekből származó értékek? Hatezer maszkot kapott Szirmabesenyő
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam