2021. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Több élelmiszer végzi a kukában, mint eddig gondoltuk

Egy friss holland kutatás eredményei szerint a korábbi felmérések jelentősen alábecsülték a világban elpazarolt élelmiszer mennyiségét.

Vizsgálataik szerint a világon minden emberre naponta 500 kalóriányi (500 kcal/fő/nap, azaz kilokalória a pontos mértékegység, melyet a köznyelv  gyakran kalóriaként használ) elpocsékolt élelmiszer jut. Mivel napi kétezer kalória bőven elégséges élelem volna mindenkinek, ez egyben azt is jelenti, hogy ha megszüntetnénk a pazarlást, négy helyett öt ember lakhatna jól – írja az MTI alapján a 444.hu.

Ráadásul az ENSZ korábbi adatokon alapuló becslései szerint a világ összes üvegházhatásúgáz-kibocsátásának tíz százalékáért a kidobott, elpocsékolt élelmiszer a felelős.

„Az élelmiszer-pazarlás megállítása nyereség a fogyasztóknak és a bolygónak is” – mondta Monika van den Bos Verma, a holland Wageningen Egyetem kutatója.

Korábban a szakemberek úgy vélték, hogy naponta fejenként 214 kalória a globális élelmiszer-veszteség. A holland kutatók azonban részletesen megvizsgálták a FAO, a Világbank és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által kiadott adatokat, és ebből számolták ki az élelmiszer-hulladék valódi mennyiségét. Kiderült, hogy napi hétdolláros bevételtől elkezd növekedni a kidobott étel mennyisége.

A kutatók olyan egyszerű megoldásokat ajánlottak az élelmiszer-hulladék visszafogására, mint az élelmiszeradagok és a vásárolt mennyiségek csökkentése Fotó: pixabay.com
Neked ajánljuk
A többség nem hiányolja az egyszer használatos műanyagokat Rendkívül népszerű a Hulladékvadász alkalmazás Megtisztult a Terebesi erdő Vetlényi Alma új kollekciója ha lehet, még zöldebb Katie Patrick: Hogyan mentsük meg a világot
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam