2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Véget vetnek a felelőtlen szemetelésnek

Nyáron életbe lép a klímavédelmi akcióterv első pontja, megkezdik az illegális hulladéklerakók felszámolását, és fellépnek a szemetelő szabálysértők ellen. Erre egy külön hatóságot is létrehoz a kormány, és vélhetően a törvények is szigorodnak majd – az illegális szemétlerakás a jövőben akár bűncselekmény is lehet.

Az utak melletti árkokat, a vasútvonalak környékét is kötelező lesz megtisztítani, összegyűjtik az erdők, szántóföldek, települések szélére kihordott hulladékkupacokat. Ennek érdekében a kormány egy hulladékgazdálkodási hatóságot állít fel, amely érvényt fog szerezni az új szabályoknak – írja a Pénzcentrum.

Bár a hulladékszállítók, önkormányzatok rendre szerveznek lomtalanításokat, rengetegen nem várják meg ezeket, egyszerűen kiviszik a szemetet, sittet a közeli erdőkbe, rétekre.

Az árkokat, erdőket elborító hulladékért valamennyien fizetünk, a szemét elszállítása súlyos adóforintokba kerül: az erdészeteknek százmilliós nagyságrendű költséget jelent, mire összeszedik mások lerakott szemetét, a Magyar Közút Zrt. évi másfél milliárd forintot fordít az útszéli rakók felszámolására, a MÁV tavaly 300 millió forintból ötven helyszínen végzett takarítást. Emellett tavaly a hazai települések 550 millió forint állami támogatással 22 ezer tonna illegálisan lerakott hulladéktól szabadultak meg.

Fotó: torange.biz

A 218/1999 (XII. 28.) kormányrendelet értelmében jelenleg szabálysértést követ el és százezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható az a személy, aki települési szilárd vagy folyékony hulladékot a közterületen vagy nem az arra kijelölt helyen engedély nélkül rak le. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter már tavaly kilátásba helyezte a szigorítást, amely a mostani akcióterv keretében vélhetően meg is valósul.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: penzcentrum.hu
Vissza
Hírfolyam