2021. június 20., Rafael
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az elektromos cigaretta a műanyaghulladék állatorvosi lova

Az elektromos cigaretták nem csak a pedagógusok és az egészségügyi szakemberek számára okoznak fejtörést világszerte. A környezetvédők számára is új kihívást jelentenek: hogyan lehet megszabadulni tőlük használat után?

Az elektromoscigaretta-készülékek és tartozékaik veszélyes elektronikus hulladéknak minősülhetnek a termék összetételétől függően. A készülékek műanyag alkatrészei ugyanolyan aggályokat vetnek fel, mint más műanyag termékek, amelyek mikroszemcsékké lebomolva árthatnak az óceánok ökoszisztémájának – írja a Humusz.

Nick Mallos, az Ocean Conservancy Trash Free Seas programjának vezető igazgatója szerint

korábban a cigarettacsikk volt a leggyakoribb szemét a strandok és az óceánok tisztítása során, ám a csoport önkéntesei egyre több elektromos cigarettát találnak.

A CDC (Centres for Disease Control and Prevention) szerint 2017-ben 6,9 millió felnőtt és több mint 5 millió általános és középiskolai diák számolt be az elektronikus dohánytermékek használatáról. Ugyanakkor nagyon kevés adat áll rendelkezésre az elektromos cigarettából származó hulladékokról. Egyes gyártók mindenesetre arra buzdítják a felhasználókat, hogy elektronikai hulladékként kezeljék az elhasznált terméket, és adják le újrahasznosításra a helyi hulladékudvarban.

Fotó: TBEC Review/Wikimedia Commons

Jeremiah Mock, a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem dohányzáskutató professzora tanulmányt és felmérést végzett a San Francisco környéki középiskolákban és az épületek körül található hulladékfajtákról.

Azt mondta, hogy a patronban, illetve a készülékben található nikotinmaradvány, folyadék és aroma környezeti problémákat okozhat, és maga a műanyag is, amint „lebomlik”.

A lítiumion akkumulátorok emellett tűzveszélyt is okozhatnak a hulladékkezelő és újrahasznosító létesítményekben, tetemes károkat okozva, és veszélyeztetve a munkavállalók biztonságát.

Heidi Sanborn, a körkörös gazdaság megvalósításáért küzdő amerikai National Stewardship Akciótanács ügyvezető igazgatója szerint az olyan termékek, mint a többkomponensű elektromos cigaretta, bonyolultabb megsemmisítésre szorulnak, és a jövőben minden vállalatnak tervet kell készítenie termékei ártalmatlanítására vagy újrahasználatára vonatkozóan.

Neked ajánljuk
Maszkok hatalmas tömegei szennyezik az óceánokat Egyéni felelősségvállalásra és üzleti alapokra helyezett újrahasznosításra is szükség van a körkörös gazdaság megteremtéséhez Lomtalanításkor sem landolhat bármi az utcán! Jó hírek a kerékpározás világából és hasznos linkek városi bringásoknak Debreceni diákok nyerték meg a Kárpát-medencei klímavédelmi versenyt
Tovább a forrásra: humusz.hu
Vissza
Hírfolyam