2021. január 26., Paula, Vanda
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A konyhád is lehet környezettudatos

Beltéri komposztáló, víztakarékos csaptelep, okoshűtő: egy új konyhabútor remek apropó lehet arra, hogy elmozduljunk a hulladékmentesség, a zero waste életmód irányába.

Ha egy felújítás vagy építkezés alkalmával azt fontolgatjuk, hogy az életmódunkon is változtatunk, ezt érdemes már a tervezési szakaszban figyelembe vennünk. Egy zöld, esetleg zero waste konyha kicsit más térszervezést kívánhat – mondta el a Glamour kérdésére Tóth Andi zero waste tanácsadó, a Dobd ki a szemetest! –Hulladékcsökkentés lépésről lépésre című könyv szerzője.

„Biztosan szükségünk lesz egy 2-3 rekeszes szelektív gyűjtőre, és – amennyiben nincs kertünk vagy nagy erkélyünk –  úgy praktikusan a mosogató környékére egy beltéri komposztálót is el kell helyezni a zöldhulladéknak.”

A szakértő szerint a benti komposztálás ma már nem megy a stílusos konyha rovására, hiszen remekül záró, mutatós komposztálóedényeket lehet vásárolni. Ha nem rendelkezünk kamrával, azt is gondoljuk át, hol fogjuk tárolni a csomagolásmentes vásárláshoz elengedhetetlen üveg vagy fém tárolóedényeket.

Az üvegeket érdemes mély fiókokban tárolni, így átláthatóbb a készlet, és a koszolódást is elkerülhetjük Fotó: pikrepo.com

A környezettudatos konyha kialakítása a megfelelő anyagválasztással kezdődik. Tóth Andi szerint jó választás lehet például a keményfa, ami minőségi, tartós és akár többször is fel lehet újítani, ha megunjuk. Az is sokat jelent, ha munkapultból választunk valódi fát vagy bambuszt.

Fontos, hogy minél kevesebb műanyagot tartalmazzon az alapanyag, így nem terheli a környezetet, ha egyszer megválunk tőle.

A szakértő a háztartási gépekkel kapcsolatban is megfogalmazott néhány tippet: a mosogatógép beszerzése az energiafogyasztás ellenére is kifejezetten fenntartható beruházás, ugyanakkor egy zárható mosogatótálca és a víztakarékos csaptelep is sokat segít a víztakarékosságban. A sütés-főzéshez olyan eszközöket javasol, amelyek minimális fáradt olaj termelése mellett teszik lehetővé ízletes ételek elkészítését. 

A teljes interjúból a Glamour oldalán tippeket kapunk egyebek mellett az ideális világítás és a megfelelő szellőzés kérdéseiben is.

Neked ajánljuk
Vége a műanyaghulladék felelőtlen exportjának Még két hétig lehet jelentkezni a Tisztítsuk meg az országot! program pályázatára Egy színpompás és fenntartható otthon Londonból Online kérdőívvel vizsgálja a magyarok klímához való viszonyát az ELTE Budafok-Tétényben kisütöttek egy jó megoldást a konyhai hulladék hasznosítására
Tovább a forrásra: glamour.hu
Vissza
Hírfolyam