2020. november 27., Virgil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Európában növekszik a szemétbiznisz

Míg Németországban és a skandináv államokban egyre szigorúbbak a környezetvédelmi előírások, addig Bulgáriában és Romániában csak a szeméthegyek 10%-át hasznosítják újra. A többit óriási környezetkárosítással elégetik. Bulgária és Románia mégis folytatja a gazdag nyugati államok szemetének fogadását, mert az jó üzlet. 

A maffia nyakig benne van a szemétbizniszben. Erre figyelmeztette az olasz rendőrség a bolgár és a román hatóságokat, amelyek nem igazán lehettek meglepve, de azért elrendelték a tisztogatást – számol be a Deutsche Welle nyomán a hvg.hu.

Még miniszterek is buktak, de a probléma megmaradt: a gazdag nyugati uniós államok szemetüket keletre szállítják.

A két ország helyzetét az is befolyásolja, hogy Pekingben úgy határoztak: a jövőben nem fogadják a világ szemetét. A döntés két éve született, és fölértékelte Bulgáriát és Romániát, hiszen ők továbbra is fogadják a hulladékot, ráadásul jóval közelebb is vannak. Pedig Brüsszel többször felhívta a két állam figyelmét a környezetvédelmi szabályok betartására, Bulgáriában 10 év alatt mégis hússzorosára nőtt a szemétimport.

Fotó: Apostoloff/Wikimedia Commons

Bulgáriában sokáig hallgattak az ügyről, de most társadalmi vita folyik arról, hogy 50 százalék alá szorítsák az importszemét arányát az újrahasznosítás során. De miután a szeméthegyek egyre magasabban tornyosulnak, és a szemét legnagyobb részét nem újrahasznosítják, hanem elégetik, a környezet károsodása tovább folytatódik – állapítja meg  Ivajlo Dicsev bolgár professzor a Deutsche Wellén közölt írásában.

Neked ajánljuk
Visszatér az üvegvisszaváltás Nem csak pazarlás miatt problémás, ha a szemétben végzi az e-hulladék Akiket kiakasztott a feldolgozhatatlan textilhulladék A kakaó flavonoidjai fokozhatják az agy oxigénellátását A nap- és a szélenergia lesz 2025-re a világ legnagyobb energiatermelője?
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam