2022. július 4., Ulrik
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Határtalan lelkesedéssel vágnak bele a Tisza menti erdők megtisztításába

A magyar Tisza egyik legszennyezettebb, Natura 2000-es ártéri erdeje tisztul meg hétvégén a hulladéktól. Most először a magyar vízügyesek meghívására több mint ötven ukrán vízügyi szakember is részt vesz az akcióban.

A Natura 2000-es ártéri erdőterület megtisztítására készülnek február 28. és március 1. között a vízügy és a legutóbbi Highlights of Hungaryn Kurátori Díjjal kitüntetett PET Kupa szakemberei – derül ki a szervezet közleményéből.

A Vásárosnamény és Tiszaszalka határában található, súlyosan szennyezett területet 2018-ban térképezték fel a PET Kupa  hulladékmonitoringot végző szakemberei, és azóta rendszeresen szerveznek ide hulladékgyűjtő akciókat.

A PET Kupa erőfeszítéseinek hála két év alatt 7 hektár Natura 2000-es erdő került megtisztításra. Eddig összesen 7 tonna hulladékot távolítottak el a védett élőhelyről. A kiemelt folyami hulladék több mint fele újrafeldolgozásra került Forrás Kupa Pet/youtube.com

Az idei takarítást a PET Kupát koordináló Természetfilm.hu Egyesület az Országos Vízügyi Főigazgatósággal (OVF), a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatósággal (FETIVIZIG) és a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségével (KSZGYSZ) együttműködésben szervezi. 

Ahogyan a tavalyi évben, úgy az idén is a Coca-Cola Magyarország – a Coca-Cola globális alapítványa révén – a „Hulladékmentes Tisza” projekt keretében vállalati önkénteseket küld az akcióra, és biztosítja az összes önkéntes ellátását.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság a kármentesítéshez szükséges teljes infrastruktúrával, szakértőkkel és önkéntesekkel, továbbá ukrán vízügyes szakemberek bevonásával teszi lehetővé, hogy a tiszaszalkai erdő – remélhetőleg végleg – megtisztuljon.   

Köztudott, hogy a hulladék java része Ukrajnából és Romániából érkezik az áradások alatt. Ezért a vízügy szakemberei és a PET Kupa évek óta kutatják azokat az ukrán–magyar együttműködési lehetőségeket, amelyek eredményeként a környezetszennyezési probléma már a gyökerénél felszámolásra kerülhet. Az előző évek egyeztetései, kerekasztal-eseményei után idén már szoros szakmai kapcsolatok épültek ki kárpátaljai hulladékgazdálkodó és civil szervezetekkel, amelyek szintén részt vesznek az eseményen.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Szemétbe öltöztek a kongói művészek, hogy megtörjék a túlfogyasztás átkát Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: Élő Bolygónk
Vissza
Hírfolyam