2021. április 13., Ida
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

USA: perbe fognák a plasztikterjesztőket

Egy környezetvédelmi szervezet a kaliforniai bíróságon kényszerítené ki, hogy a legtöbb műanyagszemét előállításában felelős nagyvállalatok vállaljanak felelősséget a csomagolásaik által okozott környezeti károkért.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, számos civil szervezet végez felméréseket az óceánokat szennyező műanyagok eredetének beazonosítása érdekében. Ezek a vizsgálatok rendre a nagy élelmiszer- és italgyártók – a Coca-Cola, a Nestlé vagy éppen a Pepsi – csomagolásainak túlsúlyát állapítják meg. Most a bíróság előtt dőlhet el: felelősséggel tartoznak-e a kialakult helyzetért?

Az Earth Island Institute érvelése szerint a perbe fogott vállalatok csomagolásaikat nem kellő körültekintéssel alakították ki, ráadásul tisztában voltak azzal, hogy az amerikai hulladékkezelési és újrahasznosítási rendszer képtelen kezelni az óriási tömegben legyártott egyszer használatos műanyag palackokat és egyéb tárolókat – derül ki a Phys.org beszámolójából.

Az egykor paradicsomi kis szigetektől a Mariana-árokig mindent beborító szemét ellen a különböző társadalmi szereplők változatos eszközökkel – tiltással, szemléletformálással, innovációval – igyekeznek felvenni a versenyt. Több-kevesebb sikerrel... Fotó: .pxfuel.com

A pertől függetlenül a kaliforniai törvényhozás is vizsgálja annak lehetőségét, hogy a vállalatokat a kiterjesztett gyártói felelősségvállalás jegyében csomagolásaik megfelelő ártalmatlanítására kényszerítsék. A gazdasági szereplők ugyanakkor a piac szabályozó erejében és a feldolgozó- és újrahasznosító rendszerek fejlesztésében látják a megoldást.

Csakhogy a környezetvédelmi szervezetek szerint jelenleg mindössze az egyszer használatos plasztiktárolók 10 százaléka kerül újrafeldolgozásra. 

Az Earth Island Institute éppen azt nehezményezi, hogy a vállalatok büntetlenül háríthatják el a felelősséget egy fenntarthatatlan gyakorlattal kapcsolatban, egyszerűen azzal érvelve, hogy a probléma – elvben – kezelhető. Mert attól még a valóság az marad, hogy a műanyagnak csak törtrésze kap új esélyt, a maradék pedig égetőkben, lerakóban vagy éppen a természetben végzi.

Neked ajánljuk
A műanyaghulladék a Fekete-tenger élővilágára is veszélyt jelenthet Miért (nem) a plasztik kémiai újrahasznosítása a megoldás? Új korszak kezdődhet Magyarországon a mezőgazdasági hulladék újrahasznosításában Mentális pandémia veszélyére figyelmeztetnek – Beszélgessünk egymással! Utolsó európai menedékükön orvhalászat veszélyezteti a Duna tokhalfajait
Tovább a forrásra: phys.org
Vissza
Hírfolyam