2021. december 4., Barbara, Borbála
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hogyan érinti a magyar gyártókat a műanyaggal szembeni szigor?

Orbán Viktor miniszterelnök évértékelőjében bejelentette: jövőre Magyarországon is betiltják az egyszer használatos műanyagok forgalmazását. Itthon kevés olyan cég működik, amely ilyen csomagolóeszközt gyárt. Az Indepack Kft. egyike a néhány nagyobb hazai piaci szereplőnek.

„Az éttermi csomagolás önmagában, összpiaci szinten elég kicsi, hozzávetőleg 10-15 milliárdos üzlet. Ekkora a súlya környezetvédelmi szempontból is. Nekem egyértelműen más piacok szoktak eszembe jutni, amikor a környezetterhelésről esik szó” – fogalmazott Győrvári Gábor, az Indepack Kft. ügyvezetője az egyszer használatos műanyagokkal szemben világszerte tapasztalható ellenszenv és a közelgő új szabályozás kapcsán a Piac és Profit kérdésére.

Az évértékelőben kilátásba helyezett ágazati támogatások kapcsán a vállalkozó elmondta, hogy az alkalmazkodáshoz elsősorban a változások időben való közlése jelent segítséget.

A megfelelő tájékoztatással biztosítható, hogy se a termékeket megrendelő kereskedőket, se az alapanyagba befektető gyártókat ne érje kár.

Győrvári Gábor szerint emellett fontos lenne a gyártók megfelelő edukációja, illetve hogy valóban olyan termékeket tiltson a kormány, ahol a helyettesítők gyártásához megfelelő mennyiségű alapanyag áll rendelkezésre. További nehézséget jelenthet, hogy a növényi eredetű műanyagok (PLA) külön gyűjtése és ipari komposztálása egyelőre nem megoldott. Ráadásul az ilyen alapanyagok iránt megugró kereslet hatalmas termőterületeket érinthet, és fokozhatja az erdőirtást.

Várhatóan először a keverők, szívószálak műanyag változatait fogják kivonni Fotó: pixabay.com

A szakember szerint szintén tiltólistára kerülhetnek az oxidatív úton, azaz napfény hatására apró részekké széteső, lebomló műanyagok, amelyek már valójában nincsenek is jelen a hazai piacon. Ugyanakkor várakozásai szerint

a csomagolóeszközök drasztikus korlátok közé szorítása a sokkal nagyobb piacot uraló vendéglátásra lesz igazán nagy hatással.

A gyártók ugyanakkor már a szabályok előtt járnak alkalmazkodásban: „Ha a piac a műanyagmentesség fele megy, akkor nekünk nincs más dolgunk, mint azt kínálni a vevőinknek, amit keresnek. Aki a piacon gyártóként, kereskedőként a törvényekre vár, elkésett” – mondta el Valkai Nikolettának Győrvári Gábor.

Neked ajánljuk
A többség nem hiányolja az egyszer használatos műanyagokat A légkör is tele van mikroműanyaggal, ez pedig a klímaváltozást is befolyásolhatja Paradicsomhéjból készítettek lebomló műanyagot Vetlényi Alma új kollekciója ha lehet, még zöldebb Katie Patrick: Hogyan mentsük meg a világot
Tovább a forrásra: piacesprofit.hu
Vissza
Hírfolyam