2021. október 25., Bianka, Blanka
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hiánycikk a papírtáska New Yorkban

Vasárnap lép életbe az egyszer használatos műanyag zacskókra vonatkozó tiltás az amerikai metropoliszban.

Idén márciusban döntöttek úgy a törvényhozók, hogy New York államban is – Kalifornia és Hawaii példáját követve – betiltják a bevásárlásokhoz világszerte használt műanyag zacskókat, erre azonban sok kisvállalkozás nincs felkészülve – írja a The Guardian alapján a hvg.hu.  

„Ez pont a kis bodegákat érinti hátrányosan, amelyek New York szívében működnek. Ők nem fognak így túlélni” – mondta Frank Garcia a latin utcai kereskedők nemzeti szervezetétől. Körülbelül 13 ezer bodega működik a nagyvárosban.

A papírtáskák iránt megnövekedett kereslet miatt áruhiány lépett fel, így vannak olyan üzletek, ahol semmilyen szatyrot nem kapni egyelőre.

A Novolex – az egyik vezető amerikai csomagolásgyártó cég – szerint a New York-iaknak körülbelül 4 milliárd papírtáskára lenne szükségük, ami több mint a fele Észak-Amerika teljes gyártási kapacitásának.

A helybéliek kezei között a becslések szerint körülbelül 23 milliárd tonna egyszer használatos műanyag zacskó megy át – ezek 85 százaléka az utcákon, hulladéklerakókban, a vizekben köt ki, és egy részüket újrahasznosítják. Az új, vasárnap életbe lévő törvény az alternatívák használatát szorgalmazza.

Fotó: tomatoes and friends/flickr.com
Neked ajánljuk
India is lép az egyszer használatos műanyagok ellen Fenntarthatóbbá tenné a zöldség- és gyümölcscsomagolásokat Franciaország A műanyagszemétnek emeltek múzeumot Indonéziában Kék Bolygó Podcast: 9 G-vel repülünk Tarjánban is ültettek fákat a településfásítási programon belül
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam