2020. szeptember 20., Friderika
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szörfdeszkával a mikroplasztik nyomában

Az aprózódó műanyagszemét a világtengerek csaknem minden pontját sújtja az eldugott trópusi szigetektől a Mariana-árok fenekéig. Csakhogy a sekély part menti vizek állapotának felmérése a kutatóhajók számára reménytelen kihívást jelent. Erre a problémára talált megoldást egy civileket is megmozgató spanyol tudományos projekt.

A barcelonai tengerpart mikroműanyag-szennyezettségét vizsgáló méréssorozat megvalósításához a Barcelonai Egyetem hallgatói a Surfrider Europe nevű civil szervezettel együttműködve dolgoztak ki egy hálót, amelyet a SUP-deszkákra szerelve mintát tudtak venni az úszók számára is kockázatot hordozó partszakaszokról.

A kutatásban részt vevő Anna Sanchez-Vidal szerint a nyílt víz állapotával kapcsolatban sokkal több információ áll a kutatók rendelkezésére, ugyanakkor a part menti területek közelebb vannak a szennyezés forrásához, ugyanakkor a körülmények jobban kedveznek a hulladék aprózódásának, ami egyben a gazdagabb élővilágra is hatással van.

Az első mintavételek alapján az önkéntesek bevonásával megvizsgált területen a Földközi-tenger más részein tapasztalhatóhoz hasonló mértékű szennyezést találtak: négyzet-kilométerenként 112-330 ezer darab parányi (5 mm-nél kisebb) műanyagszemét jelenlétét mutatták ki.

A projekthez kidolgozott eszköz beváltotta a hozzá fűzött reményeket, ezért a jövőben további strandokon folytatódhat a szemléletformálásnak sem utolsó állva evezős mintavétel.

Fotó: piqsels.com
Neked ajánljuk
A sínek mentén is mondjunk búcsút a hulladéknak Itt a feladat: terjed a napenergia hasznosítása, de mi legyen a leszerelt panelekkel? Robotok vehetik fel a harcot a tengereket elborító plasztikkal Mi köze a gyümölcsnek az elektronikai hulladékhoz? Ez a 8 dolog semmiképp ne kerüljön a komposztba
Tovább a forrásra: phys.org
Vissza
Hírfolyam