2020. szeptember 27., Adalbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hulladékvadászat az ártérben

Január végén kezdték meg a PET Kupa szakemberei helyi önkéntesek részvételével a tiszai ártérben felhalmozódott műanyagszemét feltérképezését.

A Délmagyar újságírói február 28-án csatlakoztak a Szeged és Algyő közötti 22 kilométeres szakaszt átfésülő csapathoz, amelynek Rikter István, a Hulladékmentes.hu zászlóvivője és Kump Edina is tagja volt. Ők Vácról érkeztek, évek óta részt vesznek a PET Kupa felső-tiszai akcióiban. 

A késő téli, kora tavaszi időpont a növényzet hiánya miatt ideális a máskor a zöldben megbúvó hulladék feltérképezésére, de egyben meg is nehezíti a munkát: eső, hideg, sár, nehezen járható hullámtér lassítja ilyenkor a haladást. 

A fellelt hulladékkal kapcsolatos információkat egy okostelefonos alkalmazás segítségével, egy tervezett ingyenes hulladéktérképre rögzítették.

A szemét lefotózása mellett jelölik annak helyét és jellegét is, hogy később megtalálják és elszállíthassák. A lakó- és üdülőterületek közelében viszonylag rendezett partot találtak a bejárás során, az elhagyatottabb árterületeken azonban egyre több flakon bukkant fel a fák, bokrok között. Ezekből a szakemberek szerint aprózódással mikroműanyag keletkezik, amit tápláléknak néznek az állatok. A flakonokból ráadásul ftalátok oldódnak ki – ezt is találtak már a Tisza vizében.

Fotó: Pet Kupa/facebook.com
Neked ajánljuk
A sínek mentén is mondjunk búcsút a hulladéknak Dicséretes felelősségvállalás: a jelentős szennyezésforrásnak számító vállalat beszállt a takarításba Robotok vehetik fel a harcot a tengereket elborító plasztikkal Nem elégségesek az unió klímavédelmi erőfeszítései? Távoli példa bizonyítja: egy jól megtervezett otthon a természettel és a lakók igényeivel is összhangban lehet
Tovább a forrásra: delmagyar.hu
Vissza
Hírfolyam