2021. június 17., Alida, Laura
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy újonnan felfedezett rákfajban is mikroműanyagot találtak

A brit Newcastle-i Egyetem kutatói az Eurythenes plasticus nevet adták a felemáslábú rákok (Amphipoda) rendjébe tartozó állatnak – áll a Természetvédelmi Világalap (WWF) közleményében.

A névvel a tengerek szennyezettségére kívánják felhívni a figyelmet, és „nyomatékosítani, hogy sürgősen tenni kell valamit a hatalmas műanyagáradat ellen” – idézi Alan Jamiesont, a kutatócsoport vezetőjét az MTI nyomán a hirado.hu.

A szakértők eredményeikről a Zootaxa című szaklapban számoltak be. A felfedezéshez kapcsolódóan a WWF nemzetközi egyezmény elfogadását szorgalmazza a műanyagszennyezettség ellen.

„Mennyi figyelmeztetésre van még szükség ahhoz, hogy cselekedjen a világ? Az újonnan felfedezett faj bolygónk egyik legtávolabbi helyén él, mégis meg van fertőződve. A műanyag ott van a levegőben, amelyet belélegzünk, a vízben, amelyet iszunk, és már azokban az állatokban is, amelyek az emberi civilizációtól távol élnek”

– fejtette ki Axel Hein, a WWF Ausztria tengerkutatója. A felemáslábú rákban polietilén-tereftalátot (PET) találtak. Ez az anyag számos mindennap használatos tárgyban, például eldobható palackokban, fóliákban és textíliákban megtalálható.

Eurythenes plasticus Forrás: WWF-Belgium/youtube.com
Neked ajánljuk
Ukrajna betiltja a műanyag zacskókat Új applikáció segíti a Tisza megtisztítását A folyók és óceánok megtisztításával igyekszik csökkenteni hulladéklábnyomát a Coca-Cola Az olajcégek jobban járnak, ha a megoldás részei lesznek, mintha ők okoznák a problémát Kihallgatták a szigetszentmiklósi olajszennyezés feltételezett elkövetőjét
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam