2021. január 19., Márió, Sára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Összekeverik a műanyag és a táplálék szagát a teknősök

Összekeverik a műanyag és a táplálék szagát a teknősök, ezért vonzza a műanyagszemét az állatokat a tengerben.

Joseph Pfaller, a Floridai Egyetem kutatója és munkatársai a Current Biology című szaklapban számoltak be eredményeikről, amelyek szerint a tengeri teknősök ugyanúgy reagálnak a mikroorganizmusokat és más élőlényeket magukra gyűjtő műanyag szagára, mint a táplálék illatanyagaira.

Pfaller szerint

„ez arra utal, hogy a teknősöket nemcsak a műanyagszemét kinézete, hanem a szaga is vonzza”.

Egyre több teknős pusztul el azért, mert megeszi a tengerekben felhalmozódó műanyagszemetet, vagy beleakad. Eddig a kutatók abból indultak ki, hogy az állatok kinézet alapján keverik össze a szemetet a prédájukkal, például a műanyag zacskóról azt hiszik, medúza.

Fotó: pxfuel.com

A tudósok 15 fiatal, fogságban nevelt álcserepesteknőst (Caretta caretta) tettek ki különböző szaganyagok hatásának, és megfigyelték a viselkedésüket. A szagokat egy kis csövön vezették egy kis medence fölé. Az illatanyagok között volt hal és garnéla szaga, és olyan műanyag szaga is, amelyen mikrobák, algák, növények és kisállatok telepedtek meg. A kontrollillatok között deionizált víz és tiszta műanyag is szerepelt.

A teknősök a kontrollszagokhoz képest háromszor hosszabb ideig tartották kint orrukat a vízből, amikor a tudósok a táplálék vagy az élőlényekkel lakott műanyag szagát vezették a medence fölé. A következőkben a kutatásoknak azt kell felfedniük, a műanyagokon milyen vegyületek vezetik félre a teknősöket.

Neked ajánljuk
Vége a műanyaghulladék felelőtlen exportjának Három éve szállt szembe Kenya a plasztikszatyrokkal. Mik a tanulságok? Legális kalózlemez a Tisza hullámhosszán Sikerült télen megmászni a „vad hegyet” (videóval) Nagyot lépett az elektromobilitás területén a Volkswagen
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam