2021. január 16., Gusztáv
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Közös erőfeszítések a körforgás beindításáért

Divatban, élelmiszeriparban, elektronikában és építkezéseken is fokozná az újrahasznosítást az Európai Unió.

„Ha helyben termelünk és fenntartható módon dolgozunk, alig van haszon. Nem tudunk sokat befektetni, és nehéz kitermelni az adókat a hagyományosan működő gazdasági szereplőkhöz képest” – hívja fel a figyelmet egy újrahasznosított anyagokból dolgozó divattervező a környezettudatos üzletpolitika nehézségeire az Euronews riportjában.

Hamarosan azonban a szabályozói környezet is a felelősségteljes vállalkozásoknak kedvezhet. Nemcsak a divatiparban, de az építkezéseknél, elektronikai és élelmiszeriparban is csökkenteni kell a hulladékot – ezt célozza az Európai Bizottság körforgásos gazdaságról szóló cselekvési terve.

„Szeretnénk úgy átalakítani ezeket a szektorokat, hogy a hulladéktermelés minimális legyen, ha pedig van hulladék, azt újra tudjuk hasznosítani” – mondta el Virginijus Sinkevičius, környezetvédelemért felelős uniós biztos. A politikus hozzátette:

 Európa nem gazdag nyersanyagokban, a körforgásos gazdaság pedig növelné az immunitásunkat a geopolitikai téren.

A zöld szervezetek ugyanakkor határozottabb fellépést várnának. Szerintük az újrahasznosítás arányának növelése mellett az újonnan felhasznált alapanyagok jelentős visszaszorítására, 2030-ra a felére csökkentésére lenne szükség.

Forrás: euronews/youtube.com
Neked ajánljuk
Az MNB társadalmi konzultációt indít zöld ajánlásának tervezetéről Az MNB társadalmi konzultációt indít zöld ajánlásának tervezetéről Ismét jó értékelést kapott a L'Oréal fenntarthatósági programja A fogyasztók is szerepet játszanak az őserdők pusztulásában A szélsőségessé váló időjárás nem csak forrósággal teszi próbára az embert
Tovább a forrásra: euronews.com
Vissza
Hírfolyam