2021. február 28., Elemér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Műanyagmentességért kampányolnak a plázák

A Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége legújabb kampányához több mint harminc kiskereskedelmi egység csatlakozott.

Egyre erősödik az a nemzetközi tendencia, ami a bevásárlóközpontokban elősegítheti a kevesebb műanyaghasználatot. Az észak-európai országok lakosaival erős ellentétben például a magyar vásárlók fejenként évente körülbelül 450 nejlonzacskót is elhasználhatnak – írja a Marketing&Média Online.

Ahogy a megnövekedett műanyaghasználat világszerte több és több problémát okoz, úgy válnak egyre keresettebbé a környezetbarát alternatívák. Ez a tendencia azonban még nem változtatott azon a kutatási eredményen, miszerint a globális szemét 20%-át csak a műanyagból készült csomagolóanyagok teszik ki. Ezért nagyon fontos lenne, hogy az egyszer használatos zacskókat, ételes dobozokat és műanyag palackokat környezetbarát, újrahasznosítható darabokra (LDP) cseréljük. 

A változáshoz szükséges motivációk egyike a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetségének mostani kampánya is, ami lengyel mintára összesen 30 magyar helyszínen ösztönzi majd a vásárlókat, hogy váltsanak környezettudatos eszközökre és egyúttal szemléletre is.

A kampány magyar helyszínei: Mammut, Arena Mall, Shopmark, Pólus Center, Campona, Europeum, Max City, ÁRKÁD Budapest, ÁRKÁD Pécs, ÁRKÁD Győr, Lurdy Ház, Fórum Debrecen, valamint 18 Auchan Korzó.

A kezdeményezés Közép-Kelet-Európa-szerte kiváló példa a jó ügy érdekében való összefogásra is: noha a részt vevő központok versenytársai egymásnak, egy közös cél érdekében ezt félreteszik. A kampányban Lengyelország, Románia, Csehország, Magyarország vesz részt, és hamarosan csatlakozik Litvánia is.

Fotó: Geb0541/Wikimedia Commons
Neked ajánljuk
Az óceáni műanyag meghódítja a kifutókat Újabb fejezetéhez érkezett folyóvizeink hulladékhelyzetének feltérképezése A műanyag termelése és fogyasztása sem működik fenntartható rendszerben Kitinből és ízelt lábakból épít rovarszobrokat a magyar képzőművész Magyarország legjelentősebb természeti kincse az édesvízkészlet mellett a termőföld
Tovább a forrásra: mmonline.hu
Vissza
Hírfolyam