2021. augusztus 2., Lehel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyre többen mozdulnak meg a Tisza tisztaságáért

A Szolnokon élő Szabovik Tamás egyszemélyes testmozgásként kezdte a szemétszedést, aztán eltökéltségével hamar társakra is talált. A PET Kupa készülő térképének hála a jövőben egyre többen kaphatnak kedvet a folyót elborító hulladék megzabolázásához.

A PET Kupa február közepén indított akciót a Tisza mentén a szemét helyének, mennyiségének és összetételének feltérképezésére. Ehhez csatlakozott a környéken rendszeresen ploggingoló Szabovik Tamás is, majd márciusban a problémás területekre segítőivel együtt szemétszedő akciót szervezett, hogy a következő árhullám na ragadja magával a hulladékot – derül ki a Szoljon riportjából.

Az úgynevezett PET Kupa során 2020. január végétől országszerte több helyen, egyszerre indult meg a tiszai ártéri erdők hulladéktérképezése. A résztvevők a tervek szerint év végéig végigjárják a folyó teljes szakaszát, hogy átfogó képet kapjanak a Tisza hulladékszennyezettségéről.

Ezek az adatok három éven keresztül megtalálhatók az interneten azért, hogy ha valaki szemétszedést tervez, célirányosan tehesse meg

– mondta el Vészity Kata, a PET Kupa egyik zászlóvivője.

Ugyanakkor hangsúlyozta, az akciók előtt a szervezők mindenképpen egyeztessenek az illetékes hatóságokkal: „ez azért nagyon fontos, mert a Tisza ártere nagyrészt természetvédelmi terület. Ezeket a szemétszedő akciókat előtte mindenképpen engedélyeztetni kell, főleg a nemzeti parkokkal. Például a hétvégén azért nem jutottunk tovább Vezsenynél, majd egy jó nagyot kellett kerülnünk, mert éppen a védett parlagi sas költési időszaka zajlik a területen.”

„Ha megzavarják az arra járók, a madár megijed, leszáll a fészkéről, a tojások pedig kihűlnek. Ezért nagyon fontos az egyeztetés egyrészt a természetvédelmi hatósággal, az elszállítás miatt pedig a területhez tartozó hulladékszállító szolgáltatóval. De akár velünk is, hogy tudjunk segíteni – tette hozzá a természetvédő.”

Hulladék PET-palackokat és szemetet szedő önkéntesek a Vásárosnamény és Tiszaszalka közötti erdőben
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Neked ajánljuk
Megújult berendezéssel folytatódhat a nagy csendes-óceáni szemétsziget eltakarítása A Tisza Expedíció kíséretével valósul meg a IX. Felső-tiszai PET Kupa Az olasz főváros évek óta küzd a hulladékválsággal Borsod-Abaúj-Zemplén megye: javították az ivóvíz minőségét Az Ivindo Nemzeti Park is kinccsé vált
Tovább a forrásra: szoljon.hu
Vissza
Hírfolyam