2021. május 19., Ivó, Milán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megkerült a hiányzó óceáni hulladék

A tengerekbe jutó szennyezés egyenlege régóta nem stimmelt: a vízbe jutó műanyag mennyiségének ugyanis mindössze egy százalékát teszi ki a víz felszínén lebegő plasztik. Egy új kutatás megtalálta a rejtély nyitját.

Mostanáig a kutatások többsége az örvénylő víztömegeknél összegyűlő szemétre (mint például a nagy csendes-óceáni szemétsziget), a vízoszlopban vagy a tengerfenéken található és az állatok által elfogyasztott hulladékra koncentrált. Ezeken a helyszíneken azonban csak a tengerekbe kerülő szemét töredékét sikerült fellelni.

Egy új kutatás eredményei alapján a „hiányzó” nagy mennyiségű műanyag kimosódik a partra, és gyakran végleg fennakad a part menti vegetációban.

A publikálás előtt álló kutatás eredményeit a Conversations ismertette. A szakértők 2011 és 2016 között, az ausztráliai kontinens mentén 188 helyszínen, összesen 100 kilométernyi szakaszon gyűjtöttek adatokat az előforduló szemét mennyiségéről és elhelyezkedéséről.

Fotó: pxhere.com

Eredményeik alapján a tengerbe jutó szennyezés 90 százaléka az úgynevezett parti övben marad. Különösen szennyezettnek bizonyultak a part külső, víztől távolabbi, növényzettel határolt területei. A szemét mennyiségét és lerakódásának helyét a hullámtevékenység és kisebb mértékben a szél alakulása befolyásolja. 

Britta Denise Hardesty vezető kutató szerint a tény, hogy ilyen sok hulladék marad helyben, fontos lehetőséget teremt a megelőzésre. Meglátása szerint az ösztönző- és szemléletformáló kampányok mellett az elegendő hulladéktároló kihelyezése és az ivóvíz-újratöltés lehetőségének biztosítása fontos előrelépést jelenthetne.

Neked ajánljuk
A korábban véltnél több szén-dioxidot vesz fel a Déli-óceán A korábban véltnél több szén-dioxidot vesz fel a Déli-óceán Jégmező: az eddig becsültnél egy méterrel nagyobb tengerszint-emelkedésre is számíthatunk Az emberiség nagy céljai egymást támogatva is teljesülhetnek Szabadtéri és online kiállításon is megcsodálhatjuk Máté Bence alkotásait
Tovább a forrásra: sciencealert.com
Vissza
Hírfolyam