2021. június 20., Rafael
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kérdések és tévhitek a szelektív szemétgyűjtés körül

Az utóbbi években a hulladékok szelektív gyűjtése örvendetes módon egyre szélesebb körben elterjedt. Vannak viszont olyan szempontok, amelyeket ha figyelmen kívül hagyunk, jelentősen megnehezíthetjük a hulladékok újrahasznosításának esélyét.

A Nosalty összegyűjtötte, mire figyeljünk oda, hogy a szemét szelektálására fordított időnk és energiánk biztosan jól hasznosuljon.

  • Nem minden műanyag újrahasznosítható. A műanyagoknak rengeteg fajtája van, de csak néhányat érdemes a szelektív kukákba tenni. A PET/PETE (1), a PP jelzésű polipropilén (5), valamint a polietilén két fajtája a HDPE és az LDPE
    (2 és 4) elméletben újrahasznosítható.
  • A palackos vagy a dobozos üdítő a jobb választás? Egyértelműen a dobozos. Mivel az alumínium a legértékesebb szelektíven gyűjthető anyag, sokkal valószínűbb, hogy újrahasznosítják. Ráadásul az alumínium, ellentétben a műanyaggal, akár végtelenszer újrafeldolgozható.
  • Hová kerüljön a tejesdoboz? Az erre vonatkozó szabályozás területenként változik, Budapesten például a papíros szelektív kukába kell dobni. Mielőtt beletennénk a szemetesbe, öblítsük ki és tapossuk laposra – különben előfordulhat, hogy a kukásautó jórészt levegőt szállít, ami nem túl környezetbarát.
  • Mi a helyzet a pizzásdobozzal? Bár papírból van, a pizzásdobozt a zsírfoltok miatt nem tehetjük a szelektív kukába. Viszont ha a doboz egyik oldala nem zsíros, nyugodtan tépjük ketté, és a tisztát tegyük a papíros szelektív kukába.
  • A biológiailag lebomló műanyagot ne szelektáld! A kommunális hulladékba kerüljön. A komposztban ezek nem képesek megsemmisülni, a többi műanyaggal együtt pedig nem újrahasznosíthatók. Ezért amikor lehetséges, érdemes kerülni a használatukat.
Fotó: epSos .de/Wikimedia Commons
Neked ajánljuk
19 kamionnyi hulladéktól szabadultak meg a pilisi erdők A 3D-nyomtatókban kap új esélyt a kávézacc A szelektív hulladékgyűjtésről gyereknek (videó) Gyógyszermaradványoktól és mikroműanyagoktól mentes lazacokat tenyésztenek majd Zalaegerszegen Lengyelországban is bíróságon próbálják kikényszeríteni a hatékonyabb klímavédelmi intézkedéseket
Tovább a forrásra: nosalty.hu
Vissza
Hírfolyam