2021. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Építési hulladék, autógumi, tévé, injekciós tű, sokzsáknyi ruha került elő a bokrok aljáról

A balatonalmádi önkéntesek éppen azért választották ezt a korai időpontot, hogy a fák, bokrok kizöldülése előtt könnyebben rábukkanjanak a szemétre: többmázsányit sikerült összegyűjteniük.

Körülbelül harminc éve szedünk szemetet Almádiban. Igaz, „mi jobban szeretjük takarításnak hívni, és nem szemétszedésnek, mert azért dolgozunk, hogy szebb legyen a város, ahol élünk” – fogalmazott a Veolnak Töltési Zsóka, a Honismereti és Városszépítő Kör titkára.

Eredetileg négy csoportban, négy helyszínen készültek a szemétszedésre, de a kezdeményezésükhöz jelentkeztek újabb csapatok is. Több család is részt vett az akcióban, a gyerekek a szülőkkel együtt dolgoztak a tisztább környezetért. 

Vannak helyek, ahol kommunális szemetet, autógumit, hűtőszekrényt dobnak ki, de tudnak olyanról is, ahol a rendszeres szabadtéri italozás nyomait kell eltüntetni. 

A résztvevők tapasztalatai alapján az összegyűjtött szemét nagyobb részét valószínűleg tudatosan szórták ki, azért, mert pénzbe kerül a hulladék elhelyezése. A szervezők szerint az lenne a legjobb, ha a szemetet ingyenesen lehetne leadni a helyi hulladékkezelőnél – bár belátják, hogy ez nem egyszerű kérdés, hiszen a hulladék kezelése nekik is pénzbe kerül, a költségeket valakinek állnia kell.

A szervezők terve az, hogy a problémás területeket jobban szemmel tartják majd, így véve elejét a további szemetelésnek. Ugyanakkor bizakodóak. Úgy látják, az elmúlt években nem romlott a helyzet, sőt: „inkább egyre igényesebbek vagyunk, egyre jobban odafigyelünk a környezetünkre, jobban észrevesszük, ha valami nincs rendben”  – fogalmazott Töltési Zsóka.

A látványra a tisztaság teszi fel a koronát  Fotó: Solymári/Wikimedia Commons
Neked ajánljuk
Szemétszigetek torlaszolják el a Balkán folyóit Az „etikus fröccsöntő” szerint meg kéne tanulnunk jól használni a műanyagokat Kis méretű kártyatartókkal csökkenti műanyag-felhasználását a Vodafone A metánkibocsátás vizsgálatával támogatja a klímavédelmi erőfeszítéseket a SpaceX 8 autó villámtölthető egyszerre a MOL Plugee balatonlellei töltőin
Tovább a forrásra: veol.hu
Vissza
Hírfolyam