2020. szeptember 25., Eufrozina, Kende
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A műanyagszennyezés nem játék

Akár 1300 évig is megőrződnek az óceánban a legókockák egy új tanulmány szerint.

Az elmúlt évtized során cornwalli önkéntesek többezernyi legókockát és más műanyagszemetet szedtek össze a szokásos parttisztítás során. Korábbi tanulmányok szerint ezeket a kockákat a strandokra látogatók veszítették el, vagy a háztartások hulladékfeldolgozása során kerültek a környezetbe – számolt be az MTI.

Az Environmental Pollution című szaklapban bemutatott tanulmány elkészítéséhez a kutatók 50 darab megviselt, akrilnitril-butadién-sztirolból (ABS) készült legókockát gyűjtöttek össze és mostak meg, majd mérték meg a súlyukat és méreteiket az egyetem laboratóriumában. Korukat kémiai összetételük vizsgálatával tudták megbecsülni.

Ezeket az elemeket összehasonlították az 1970-es és 1980-as években megvásárolt és nem használt elemekkel.

 A kutatók arra jutottak, hogy az egyes kockák 100 és 1300 év közötti időszakot élnek túl a vizekben.

„A legó a történelem egyik legnépszerűbb gyerekjátéka. Vonzerejét egyrészt tartóssága jelentette: kifejezetten arra tervezték, hogy játsszanak vele és fogdossák, ezért nem meglepő, hogy annak ellenére, hogy valószínűleg évtizedeket tölt a tengerben, nem különösebben kopik el. Ugyanakkor tartósságának mértéke még minket is meglepett” – fogalmazott Andrew Turner, a kutatás vezetője.

A vizsgált darabok le voltak simulva és elszíneződtek, egyeseknél a szerkezet sérült és letöredezett, ami arra utal, hogy az érintetlenül maradt kockák is mikrorészecskére eshetnek szét. A kutatás készítői szerint eredményeik megerősítik azt az üzenetet, miszerint az embereknek alaposan át kell gondolniuk, hogyan bánnak a mindennap használatos tárgyakkal.

Fotó: visualhunt.com
Neked ajánljuk
Robotok vehetik fel a harcot a tengereket elborító plasztikkal A Pilisi Parkerdő Zrt. budapesti területén folytatódik az illegális hulladék felszámolása Hathatós eszközzel számolná fel a szemetelést egy thai nemzeti park Állami támogatás az elektromos rásegítésű kerékpárokra Egyre kevesebb a jég az Északi-sarkkörön
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam