2021. augusztus 2., Lehel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A koronavírus és a klímavédelem küzdelme

Az egyszer használatos műanyaggal szembeni környezeti megfontolásokat átmenetileg félreállítják a higiénia követelményei.

A koronavírus elleni küzdelem nélkülözhetetlen fegyverei a különböző orvosi eszközök, például az egyszer használatos, műtétekhez használt kesztyűk, katéterek, inzulintollak vagy a lakosság által is széles körben használt védőmaszkok – mutat rá a koronavírus környezeti hatásait vizsgáló blogbejegyzésében ifj. Chikán Attila vállalatvezető, befektetési szakember, energetikai szakértő.

Emellett a vírus terjedésének korlátozása érdekében a szállítók is igyekeznek minél biztonságosabban lezárni küldeményeiket, ami több műanyag felhasználását jelenti. A vírus Egyesült Államokban való megjelenésekor a Starbucks is határozott lépésre szánta el magát:

megtiltották, hogy a látogatók saját maguk által hozott bögrékbe kérjék a kávét, helyette ideiglenesen ismét az eldobható, egyszer használatos papírpoharak kerültek előtérbe.

Partra vetett maszk a kínai tengerparton Fotó: South China Morning Post/youtube.com

Ugyanakkor számos olyan fejleménnyel is jár a járványhelyzet, ami hosszú távon előremutató hatással lehet a szén-dioxid-kibocsátás terén: a rendkívüli helyzet a vállalatok home office intézményével kapcsolatos aggályait is szertefoszlathatja. Ilyen módon az irodaházak, vállalati központok fenntartása, üzemeltetése is jóval kevesebb forrást emésztene fel.

A koronavírus okozta rendkívül helyzet legfontosabb leckéje viszont ifj. Chikán Attila szerint egyértelműen az emberi empátia területén keresendő: „Mivel a járvány nem válogat, az országok összetartása kritikus ezekben az időkben, legyen szó a vakcina fejlesztéséről, majd siker esetén terjesztéséről, az adott országban külföldinek minősülő betegek ellátásáról vagy a jó gyakorlatokkal kapcsolatos tudásmegosztásról. Ez pedig a kórokozó legyőzését követően a klímaváltozás elleni harcban is segítségünkre lesz.”

Neked ajánljuk
Megújult berendezéssel folytatódhat a nagy csendes-óceáni szemétsziget eltakarítása A Tisza Expedíció kíséretével valósul meg a IX. Felső-tiszai PET Kupa Az olasz főváros évek óta küzd a hulladékválsággal Borsod-Abaúj-Zemplén megye: javították az ivóvíz minőségét Az Ivindo Nemzeti Park is kinccsé vált
Tovább a forrásra: chikansplanet.blog.hu
Vissza
Hírfolyam